Svijet     | 11.04.2020. 11:54 |

Američki zapovjednik razgovora s talibanima u Dohi

FENA Internet

KABUL, 11. aprila (FENA) - Zapovjednik američkih snaga u Afganistanu sastao se s talibanskim vodstvom u Dohi kako bi razgovarali o potrebi smanjenja nasilja u ratom razorenoj zemlji, saopćili su u subotu glasnogovornici dviju strana, dok kontinuirani sukobi prijete da naruše krhki mirovni proces.

Sastanak između talibanskih vođa i generala Scotta Millera, zapovjednika američkih snaga i neborbene misije Odlučna podrška koju predvodi NATO u Afganistanu, održan je u petak navečer. Sastanak je uslijedio u vrijeme kada ova pobunjenička grupa optužuje američke snage za kršenje sporazuma potpisanog između dvije strane u februaru.

- General Miller sinoć se sastao s talibanskim rukovodstvom. Tema sastanka je bila deeskalacija nasilja - izjavio je Reutersu glasnogovornik američkih snaga u Afganistanu.

Februarski pakt između Sjedinjenih Država i talibana, prema kojem će se međunarodne snage povlačiti u fazama u zamjenu za to da talibani garantuju sigurnost, najbolja je prilika za okončanje 18-godišnje američke vojne intervencije u Afganistanu, podsjeća Reuters.

Glasnogovornik političkog ureda talibana u Dohi također je rekao na Twitteru da je na sastanku razgovarano o provedbi sporazuma.

Talibani će u sklopu sporazuma početi pregovore s afganistanskom delegacijom, ali razmjena zatvorenika koja treba uslijediti prije pregovora je doživjela zastoj.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana