Bosna i Hercegovina     | 12.04.2020. 10:18 |

Šeranić: Mjere će najvjerovatnije biti produžene za još 14 dana

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12. aprila (FENA) - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da će taj bh. entitet najvjerovatnije do 30. aprila produžiti mjere za sprečavanje širenja koronavirusa.

- Lijepo vrijeme ne smije da nam bude izgovor da relaksiramo mjere koje imamo – naglasio je Šeranić, ističući da od građana i njihove discipline zavisi koliko dugo će se one zadržati.

Dodao je i da je vrlo teško odrediti datum kada će se sve završiti.

- Bitno je znati da kada budemo išli u relaksiranije mjere to mogu biti one koje se više odnose na određene trgovinske objekte i određeni dio našeg javnog života - rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Lične mjere, koje se odnose na ponašanje pojedinca u zajednici, nošenje zaštitnih maski, morat će se provoditi i tokom ljeta.

- Svaka epidemija ima svoj tzv. epidemijski rep i moguće je da poslije bude još jedan skok, što nije ništa neuobičajeno u postepidemijskom periodu, ali se mora dobro iskontrolisati da ne bi prerastao u eksponencijalni rast – upozorio je Šeranić.

U RS je još uvijek linearni rast ove epidemije.

Potvrdio je da će i u vrijeme predstojećih praznika biti na snazi procedura po kojoj će sve osobe koje ulaze u BiH, odnosno na teritoriju entiteta RS, minimalno 24 sata provesti u karantinima pri bh. graničnim prijalazima, a onda biti upućeni u lokalne karantine.

U RS broj zaraženih je trenutno 421, oporavljenih je 154, a od posljedica Covida -19 preminulo je 14.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom