Bosna i Hercegovina     | 12.04.2020. 11:27 |

Obilježena 75. godišnjica oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 12. aprila (FENA) - Grad Zenica danas obilježava Dan oslobođenja od fašizma, odnosno 75. godišnjicu oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Partizanske jedinice su u noći sa 11. na 12. april oslobodile Zenicu te okončale četverogodišnju okupaciju, a prilikom oslobođenja živote je izgubilo 346 partizana te 857 civila.

- U oslobođenju našeg grada učestovala je 10. divizija, 11. i 13. krajiška brigada te Zeničkipartizanski odred. U grad su prvi ušli Krajišnici, 4. i 5. bataljon - podsjetio je predsjednik Udruženja antifašista i boraca Grada Zenica Rašid Isaković.

On je, na današnjem polaganju cvijeća na Spomen obilježju "Papirna" gdje su se okupile i delegacije Gradskog vijeća Zenica te nekoliko političkih stranaka, podsjetio da su borbe za oslobođenje tog grada počele u jutarnjim satima 11. aprila 1945. godine. 

- Ovom prilikom svim građanima želim čestitati Dan oslobođenja Zenice, a svim bolesnim, koji su obolili od ove opake i nevidljive bolesti korone, da što prije ozdrave. Čestitam im našim pozdravom: Smrt fašizmu, sloboda narodu - poručio je Isaković.  

Za slobodu u Drugom svjetskom ratu borilo se 1.370 građana tog grada, a njih 246 je poginulo, dok ih je još oko 1.000 stradalo od nacističkog terora tokom četverogodišnje okupacije. Samo pet Jevreja, od prijeratnih 172, preživjelo je rat i nacistički teror u tom gradu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zeničani obilježili Dan oslobođenja Grada u Drugom svjetskom ratu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'