Ekonomija     | 12.04.2020. 15:10 |

Košarac: Od 13. aprila u funkciji sistem zelenih prioritetnih traka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da će u ponedjeljak, 13. aprila biti pušten sistem zelenih prioritetnih traka u regionu zapadnog Balkana, zahvaljujući kojima će vitalni proizvodi sa zajedničke liste imati olakšan promet na definisanim graničnim prelazima između zemalja CEFTA-e.

Košarac je potvrdio da je tu informaciju sinoć zvanično objavio Sekretarijat CEFTA-e.

- Zelene trake su otvorene za svu robu sa zajedničke liste vitalnih proizvoda. Granični prelazi u sistemu zelenih koridora radiće 24 časa, sedam dana sedmično, kako carina, tako i druge granične službe - dodao je Košarac.

On je podsjetio da je na početku epidemije koronavirusa zatražio 24-časovno radno vrijeme veterinarskih inspektora Kancelarije za veterinarstvo BiH, koja je u sastavu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kako bi pravovremeno obavljali svoj posao i omogućili nesmetan promet roba životinjskog porijekla.

Kako bi se dodatno osigurao brz protok najosnovnijih proizvoda, CEFTA strane su, na predlog CEFTA Sekretarijata, usvojile listu vitalnih proizvoda, koji će imati olakšani promet na definisanim graničnim prelazima između zemalja CEFTA-e.

- CEFTA lista sadrži najvažnije proizvode – hranu za ljude i stočnu hranu, dok je za oblast medicinskih proizvoda, zaštitne opreme i drugih proizvoda neophodnih u trenutnoj situaciji preuzeta lista Svjetske carinske organizacije. U zavisnosti od potreba CEFTA strana, ova lista se može mijenjati i dopunjavati- objasnio je ministar.

Kako je istakao, nadograđen sistem elektronske razmjene podataka (SEED) koristiće se za prednajavu kod proizvoda sa liste vitalnih proizvoda.

Ministar Košarac ocijenio je izuzetno značajnim početak funkcionisanja sistema zelenih prioritetnih traka, ističući da je BiH spremna da se u punom kapacitetu prilagodi novim uslovima.

Također je naveo da je u prvim danima moguće očekivati određene poteškoće kod pojedinih zemalja članica CEFTA-e u smislu adaptacije na nove uslove. Ipak, vjeruje da će poteškoće biti prevaziđene u narednih deset dana.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Košarac: Nismo raspravljali o Zakonu o Sudu BiH jer tekst zakona još nije usaglašen

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo