Bosna i Hercegovina     | 13.04.2020. 14:12 |

Pilav: U posljednja 24 sata testirano 58 osoba od kojih su četiri pozitivne

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) – U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo (KS) testirano je 58 osoba od kojih su četiri pozitivne, a broj hositaliziranih usljed zaraze koronavirusom na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je 19, od kojih je jedna osoba na respiratoru.  

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav kazala je danas na redovnoj pres-konferenciji kako u posljednja 24 sata nisu evidentirane potpuno oporavljene, kao ni preminule osobe.

U Kantonu Sarajevo je od 30. januara, zaključno s 12. aprilom, na koronavisrus testirano ukupno 1.275 osoba, od kojih je pozitivnih 70, uključujući i šest retestiranih. U istom periodu, evidentirano je pet potpuno izliječenih osoba te četiri preminule.

Kada se radi o podacima koji se odnose na zdravstvene radnike u KS-u, Pilav podsjeća kako je na Covid-19 laboratorijski potvrđeno prisustvo oboljenja kod ukupno šest osoba, od kojih je pet doktora medicine, kao i jedna medicinska sestra-tehničar.

Ocijenila je značajnom činjenicu da u proteklom periodu nema veliki broj potvrđenih na oboljenje među zdravstvenim radnicima, te u tom kontekstu pozvala na dodatni oprez i u narednom periodu.

U osvrtu na novinarska pitanja, Pilav je kazala kako su u slučaju karantenskog smještaja grupe putnika iz Italije u studentski dom Bjelave krajem marta, postupljeno u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), uključujući ulazni i izlazni screening.

U vezi s tim, sačinjen je epidemiološki izvještaj koji je upućen u Federalni zavod za javno zdravstvo i Federalnom ministarstvu zdravstva, jer je federalni ministar nadležan za stavljanje van snage ranije donesene mjere.

Dodala je da bi rješenje u vezi sa spomenutim slučajem moglo uslijediti već danas, a njegova realizacija – prekid karantena, kao posebne mjere, tokom sutrašnjeg dana.

Ponovila je kako Federalno ministarstvo zdravstva odgovorno za realizaciju karantenskih mjera, a da su kantoni ti koji provode ranije utvrđene mjere.

Pilav je još jednom zamolila građane za razumjevanje i strpljenje, ocijenivši izuzetno važnim da svi postupaju u skladu sa važećim propisima i uputama zdravstvenih i svih drugih nadležnih institucija, a u koordinaciji sa štabovima civilne zaštite.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo