Bosna i Hercegovina     | 14.04.2020. 19:05 |

Nenadić i Sattler razgovarali u situaciji u vezi koronavirusa u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14.aprila (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić danas je u telefonskom razgovoru informirao  ambasadora Evropske unije u BiH Johanna Sattlera o aktuelnim prilikama vezanim za koronavirus u tom kantonu, kao i stanju u vezi s karantinom.

Ambasador Sattler je zadovoljan mjerama koje Kanton Sarajevo poduzima s ciljem pomoći građanima u borbi protiv virusa Sars-CoV-2 koji izaziva panedmiju COVID -19, navodi se u saopćenju Press službe Kantona Sarajevo.

Premijer Nenadić je obavijestio ambasadora Sattlera da su realizirali kratkoročne mjere koje imaju za cilj da spriječe otkaze radnika u privredi, te da je od 18. marta do danas 2.075 novoprijavljenih osoba na Službi za zapošljavanje.

- Namjera Kantona Sarajevo je da narednih dana objedini sve informacije iz FBiH, donatorske račune, budžetske mogućnosti evropskih i drugih fondova kako bi se napravio održiv plan za privredu u kratkoročnom i srednjoročnom periodu - najavio je premijer Nenadić.

On je podsjetio da je Kanton Sarajevo osnovao fond od pet miliona KM, te da se uskoro planira uraditi rebalans budžeta kada budu poznate ukupne potrebe KS. 

Sattler je ponovio da je za jačanje kapaciteta BiH za borbu protiv koronavirusa Evropska unija obezbijedila sedam miliona eura granta za nabavku medicinske opreme. Dio opreme koju je EU isporučila širom BiH u saradnji sa UNDP-om čini 7.500 testova na COVID-19 i 15.000 zaštitnih vizira. Veći dio opreme za BiH u vidu 100 respiratora, 10 rengen aparata, maski i ostale zaštitne opreme treba biti dopremljen do kraja aprila.

Pored toga, EU je planirala paket od 73 miliona eura za socio-ekonomski oporavak u BiH, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!