Bosna i Hercegovina     | 15.04.2020. 12:18 |

Kavazović: Fizička distanca ne znači da bismo se smjeli udaljiti jedni od drugih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. aprila (FENA) - To što bismo prema preporukama ljekara trebali držati fizičku distancu jedni od drugih, ne znači da bismo se smjeli udaljiti jedni od drugih. Naprotiv. Danas smo jedni drugima posebno potrebni kako bismo ovo zajedno prebrodili - kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u intervjuu objavljenom u novom broju "Preporoda".

Između ostalog, reisu-l-ulema Kavazović istakao je da će zbog eventualnih posljedica ekonomske krize u ovim danima iskušenja biti potrebno da pokažemo posebnu solidarnost prema onima koje će ova kriza najviše pogoditi, saopćila je MINA.

- Tu prije svega mislim na ljude koje već jesu ili bi mogli ostati bez posla, na starije i penzionere, na naše povratnike koji žive sami u udaljenim selima okruženi samo mezarima svojih najmilijih - kazao je Kavazović.

Također, u novom broju "Preporoda" u sociološkoj analizi "U borbi protiv infodemije" analizira se odnos medija prema aktuelnoj pandemiji, pri čemu se skreće pažnja na plasiranje vijesti koje se naslovljavaju "šokantno", "katastrofalno" itd.

U sadržaju posvećenom ramazanu "Preporod" donosi razgovor s profesoricom Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu Irzadom Taljić o pozitivnom utjecaju posta na imuni sistem. Također, stručni rad "Post i imuni sistem" posvećen je tvrdnjama da post može oslabiti imuni sistem i ugroziti zdravlje uslijed pandemije koronavirusa.

U ovom broju također je skrenuta pažnja na brojne humanitarne akcije Islamske zajednice i džemata realizirane u toku pandemije, među kojima je i kupovina respiratora za bolnice te obilazak starijih i socijalno ugroženih. Jedan od interesantnih primjera zabilježen je u Zenici, gdje su džematlije tri džemata sagradili kuću osobama s invaliditetom za samo dvadesetak dana, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na FIN-u predstavljena Enciklopedije na bosanskom jeziku "Islam kroz hadise"

Predsjednik Diyaneta dr. Ali Erbaš dolazi u posjetu u BiH

Praizvedbom simfonijske svite 'Storia bosniaca' bit će obilježeno 120 godina 'Preporoda'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom