Bosna i Hercegovina     | 15.04.2020. 16:00 |

Šiljegović i Ahmić posjeti Zajednički štab OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. aprila (FENA) - Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović i generalni inspektor brigadni general Mirsad Ahmić boravili su danas u radnoj posjeti Zajedničkom štabu Oružanih snaga (OS) BiH.

Cilj posjete bio je upoznavanje s aktivnostima Oružanih snaga BiH, te poduzetim mjerama i radnjama koje provode u cilju sprečavanja pandemije COVID-19.

Posjeta je upriličena radi daljeg razvijanja učinkovite saradnje i koordinacije aktivnosti iz djelokruga rada Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i Zajedničkog štaba OSBiH, u skladu s Uputstvom o saradnji MOBiH s parlamentarnim vojnim povjerenikom BiH - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Goste je primio načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba za resurse generalmajorom Gojkom Kneževićem i šefom kabineta načelnika Zajedničkog štaba brigadirom Edinom Fakom.

Mašović je upoznao Šiljegovića sa trenutnim ključnim aktivnostima koje pripadnici OSBiH provode širom Bosne i Hercegovine, te je istaknuo činjenicu da su OSBiH već krajem februara poduzele odgovarajuće mjere i radnje u cilju sprečavanja širenja pandemije.

On je naglasio da su OSBiH, a u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH, u roku od 24 sata angažovale neophodno ljudstvo i materijalno tehnička sredstva, te instalirali i opremili šatorske karantene na devet graničnih prelaza duž granica sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

Pored toga, odgovoreno je na niz zahtjeva od civilnih institucija, čime su resursi OS BiH angažovani u 24 općine širom BiH u vidu instalacije kontejnera, šatora, kreveta, ali i angažmana pripadnika OS BiH na njihovom osiguranju i čuvanju.

- Prijetnje pandemije COVID-19 će završiti, mi moramo raditi i na budućim izazovima kako bi sistem napravili jačim, funkcionalnijim i da bude na usluzi svim građanima BiH - naglasio je Mašović.

Osvrnuo se i na angažman pripadnika OSBiH u operacijama gašenja požara širom BiH, koji su u jeku pandemije COVID-19 svojom osposobljenošću i nesebičnom službom uspjeli da lokalizuju požare u općinama Drvar, Tuzla, Prozor i Mostar.

Također, istaknuto je da je nastavljen proces pripreme i obuke personala za upućivanje u mirovne misije, te da su nastavljene aktivnosti na obilježavanju malog i lakog naoružanja.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović je prilikom posjete naglasio da je primarni interes zdravstveno stanje profesionalnih vojnih lica na službi u OSBiH koji ulažu ogromne napore u podršci civilnim institucijama u sprečavanju širenja pandemije COVID-19.

On je pohvalio angažman pripadnika OSBiH tokom profesionalnog izvršavanja zadataka, te istaknuo činjenicu da su OSBiH odgovorile adekvatno na sve izazove koje nosi ova pošast.

Šiljegović je iskazao zadovoljstvo pravovremenim izdavanjem operativnih naređenja, te poduzetih mjera i radnji u cilju preventive širenja pandemije što je doprinijelo malom broju zaraženih pripadnika OS BiH, obzirom na činjenicu da pripadnici OSBiH dolaze iz cijele BiH.

Parlamentarni vojni povjerenik posebno je istaknuo ogroman doprinos pripadnika OSBiH tokom pružanja pomoći civilnim strukturama u gašenju požara.

- Želim dodati da sve navedeno ukazuje na nepobitnu činjenicu da su Oružane snage Bosne i Hercegovine opravdale postojanost,  te da su na usluzi svim građanima i na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine - rekao je Šiljegović.

Na kraju sastanka konstatovano je da je neophodna veća podrška Oružanim snagama BiH od svih nadležnih institucija u realizaciji Plana modernizacije OS BiH kao bitnog segmenta za njihovo uspješno funkcioniranje.

Pored toga, zaključeno je da je neophodno poboljšati stepen realizacije Plana javnih nabavki kao ključnog faktora za uspješno izvršavanje zadataka Oružanih snaga BiH.

Razgovarano je o remontu i nabavci novih helikoptera i opreme, s ciljem povećanja stepena osposobljenosti i opremljenosti OS BiH kako bi bile spremne da reaguju u skladu sa zakonom propisanom misijom i pružile pomoć civilnom stanovništvu na cijeloj teritoriji BiH - saopćeno je iz  Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šiljegović prisustvovao Godišnjoj konferenciji o obuci Oružanih snaga BiH za 2023.

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Primopredaja donacije Kraljevine Norveške Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom