Stranačke aktivnosti     | 16.04.2020. 11:57 |

Saopćenje za javnost SDP-a

FENA Saopćenje

Koalicija „Petak 13“ vraća dugove BOSS-u za rušenje bivše Vlade KS 

Obmanjujući javnost traženjem krivaca za propuste upravljačkih struktura kompletnog zdravstvenog sistema, koji se pokazao potpuno nefunkcionalan u vrijeme pandemije virusa Covid 19, Vlada Kantona Sarajevo je krenula od smjene Generalnog direktora i Upravnog odbora JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo.

Ovom smjenom nisu pokazali zabrinutost za zdravlje svojih građana ili za unapređenje zdravstvenog sistema. Pokazali su, zapravo, pravi smjer kojim žele ići u svome radu, a to je smjena svih kadrova koji im stoje na putu otplaćivanja dugova za izglasavanje nepovjerenja bivšoj Vladi Kantona Sarajevo i održavanju koalicije „Petak 13.“

Sasvim je jasno da zdravstveni sistem nije postavljen na zdravim osnovama, ali to nije prvenstveno krivica Domova zdravlja KS. Problem je to ukupne organizacije i uvezivanja svih segmenata zdravstvenog sistema KS, a posebno Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo KS, Hitne medicinske pomoći, Opće bolnice Abdulah Nakaš i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te svakako i resornog ministarstva.

Primarnu zdravstenu zaštitu u Kantonu Sarajevo ne pružaju samo Domovi zdravlja, nego i ostale zdravstvene ustanove, a posebno je za ovakve situacije bitna uloga Hitne medicinska pomoći. Higijensko-epidemiološki timovi na primarnom nivou tj. epidemiolozi koji se trebaju javljati na telefone, u nadležnosti su Radne jedinice za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo KS. U sklopu Radne jedinice za mikrobiolopgiju ZZJZ KS je Ambulanta za uzimanje i primanje bioloških uzoraka (briseva za testiranje na prisustvo virusa Covid-19) i izdavanje nalaza.

Veoma je znakovito da je hitna smjena profesora Medicinskog fakulteta u Sarajevu na predmetu Interna medicina dr Mehmeda Kulića uslijedila nakon ultimativnog političkog zahtjeva koalicionih partnera. Jasno je da se radi o traženju žrtvenog jarca i skretanju pažnje sa činjenice da se 13 dana bezuspješno pokušavalo pacijenta smjestiti u korona odjel kliničkog centra.

Očigledno je nemoguće odbraniti stav da se u slučaju smjene dr. Kulića radi o unaprijeđenju zdravstva, kada su se desili propusti u cijelom zdravstevnom sistemu kantona, a pogotovo u KCUS-u. Opravdanje da kantonalna vlada „unapređuje“ zdravstveni sistem smjenom direktora samo jedne ustanove je krajnje neuvjerljivo.

Živimo u jedinom glavnom gradu na svijetu u kojem nema načina da se izvrši obdukcija pacijenta preminulog pod sumnjom na infekciju korona virusom, u kojem tek nakon mjesec dana od početka pandemije počinju da se uspostavljaju procedure koje će biti poznate potencijalnim pacijentima, ali i ljekarima koji bi trebali da im pruže zdravstvenu njegu i pomoć. Dosad je već napravljeno i previše propusta, koji su na kraju rezultovali i smrću pojedinih pacijenata, a Vlada Kantona Sarajevo, kreće u rješenje problema od njegovog kraja.

Naravno, smjena u ovo vrijeme je nepotrebna i politički motivirana, jer da se vlasti vode prema principu ko šta i kako ne radi, prvo su trebali krenuti sa smjenama na KCUS-u.

Zato, SDP BiH smjenu bivšeg direktora JU Domovi zdravlja i Upravnog odbora ustanove smatra činom vođenim isključivo političkim motivima. Ispunjavanje obaveza prema BOSS-ovoj "osamnaestoj ruci" u Skupštini KS je za vladajuću horor koaliciju očito bitnije i hitnije od zdravlja građana. SDP BiH stoga još jednom daje podšku svim zdravstvenim radnicima koji su i sami žrtve politikantstva i nesposobnosti vlasti da im osiguraju minimalne uslove za rad u trenutnim okolnostima.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo