Bosna i Hercegovina     | 16.04.2020. 12:39 |

SOGFBiH inzistira da se novac od MMF-a raspodjeli općinama i gradovima

FENA Saopćenje

MOSTAR, 16. travnja (FENA) - Načelnici i gradonačelnici okupljeni u Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH (SOGFBiH) smatraju kako Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u FBiH treba izričito tretirati uposlene u poslovnim subjektima kojima je obustavljen, onemogućen i zabranjen rad temeljem odluka organa vlasti i Federalnog stožera civilne zaštite.

U priopćenju objavljenom nakon sjednice Predsjedništva Skupštine SOGFBiH navodi se kako bi se tim poslovnim subjektima trebala subvencionirati minimalna plaća kako bi im se osigurao dohodak i očuvala radna mjesta.

SOGFBiH traži od Vlade FBiH da se naglasi da se prenamijenjena namjenska sredstva (iz čl. 12. predloženog zakona) koriste isključivo za namjene saniranja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenja stanja nesreće.

Također je zatraženo da se upravni postupci ne prekidaju za vrijeme trajanja stanja nesreće na području Federacije BiH.

Što se tiče raspodjele sredstava Međunarodnog monetarnog fonda u dogovorenom iznosu od 330 milijuna eura, Predsjedništvo SOGFBiH inzistira da jedinice lokalne samouprave u FBiH moraju sudjelovati u raspodjeli tih sredstava, jer će općine i gradovi sudjelovati u otplati ovog duga temeljem umanjivanja osnovice za raspodjelu prihoda od indirektnih/neizravnih poreza.

"Općine i gradovi u FBiH konstantno se suočavaju s nedostatkom financijskih sredstava, jer su im prihodi kontinuirano nepravedno umanjivani temeljem sustava otplate vanjskog duga FBiH pri kojemu se iznos otplate vanjskog duga, koji je najvećim dijelom rezultat zaduživanja viših razina vlasti, oduzima od iznosa prihoda od indirektnih poreza prije raspodjele ovih prihoda po pojedinačnim razinama vlasti. Na ovaj način općine i gradovi su primorane otplaćivati vanjski dug koji načine županijska i federalna razina vlasti", dodaje se u priopćenju.

Predsjedništvo SOGFBiH podržalo je inicijativu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da se uvede pojam izvanrednih okolnosti i zakonski regulira pitanje odgode izbora.

Također, Predsjedništvo SOGFBiH podržava ideju da se opći i lokalni izbori održe u isto vrijeme 2022. godine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

MMF odobrio treću reviziju ukrajinskog kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara

Iancu: Deficiti u budžetima prisutni u oba entiteta, ubrzati reforme (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo