Svijet     | 16.04.2020. 16:35 |

Zovko pozdravila koordinirano djelovanje Europske unije u borbi protiv pandemije

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 16. travnja (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko snažno je pozdravila zajedničku rezoluciju Europskog parlamenta o koordiniranom djelovanju Europske unije u borbi protiv pandemije covid-19 usvojenu na travanjskoj plenarnoj sjednici.

 Zovko je pozvala na jedinstvo, solidarnost i suradnju tijekom ove nezapamćene krize kako bi Europska unija osigurala zajednički, učinkovit i koordiniran odgovor na trenutnu kao i na buduće krize na europskoj razini.

 Naglasila je kako Europska unija mora djelovati snažnije i odlučnije kako bi zaštitila svoje građane i pridonijela bržem oporavku društva i gospodarstva od posljedica pandemije covid-19, priopćio je Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

 "Pozivam Komisiju da dodatno ojača Mehanizam Unije za civilnu zaštitu i RescEU radi poboljšanja europskog upravljanja rizikom od katastrofa, spremnosti i prevencije kao i osiguravanja i nabavke zajedničke opreme, materijala i zaliha lijekova. Osim strašne bolesti koja je sve nas učinila taocima i blokirala naša gospodarstva, ne bismo trebali zaboraviti nepredvidive katastrofe i svakodnevne prijetnje prirode, poput potresa kojima smo bili svjedoci u Zagrebu i prošle godine u Albaniji. Svi ovi događaji zahtijevaju više sredstava za oporavak društva i stoga RescEU mora brže i budnije postupati i odgovarajućim sredstvima pružiti odgovore u vremenima kada ih društvo očekuje", kazala je Zovko.

 Također je pozdravila izglasavanje prijedloga Komisije na plenarnoj sjednici o izvanrednoj izmjeni i dopuni europskog proračuna za 2020. godinu kojom je mobilizirano preko 3,5 milijardi eura za dodatnu podršku u borbi protiv pandemije covid-19.

 "Oslobađanjem dodatnih 2,7 milijarde eura preko Instrumenta Europske unije za hitnu potporu, 415 milijuna eura za Mehanizam Unije za civilnu zaštitu i RescEU te 350 milijuna eura za smanjenje migrantskog pritiska na grčkoj granici Unija proaktivno djeluje u ublažavanju posljedica koja ova kriza ostavlja na preplavljene zdravstvene sustave, zalihe medicinske opreme te sigurnost i stabilnost na europskim vanjskim granicama", zaključila je Zovko.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo