Svijet     | 16.04.2020. 16:48 |

WHO pozdravlja 'znake podrške' nakon američkog prekida finansiranja

FENA Internet

ŽENEVA, 16. aprila (FENA) - Čelnik evropskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozdravio je u četvrtak znake podrške, uključujući i "neka obećanja", širom svijeta agenciji UN-a za javno zdravstvo nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio prekid američkog finansiranja agencije.

- Mi smo preplavljeni podrškom evropskih zemalja - izjavio je dr Hans Kluge, dok se WHO bori s teškom finansijskom situacijom u jeku epidemije koronavirusa.

Tokom online brifinga za novinare, regionalni direktor WHO za Evropu, izrazio je zahvalnost Sjedinjenim Državama zbog njihove istorijske podrške agenciji UN-a. SAD su najveći donator WHO, uplaćujući u posljednjim godinama između 400 i 500 miliona dolara godišnje. 

Trump je u utorak naredio privremeni prekid američkog finansiranja, čekajući na razmatranje navodnih pogrešnih poteza u upravljanju agencijom i bavljenju epidemijom COVID-19.

- Razmatramo finansijsku situaciju. Neka obećanja pristižu. Neko vrijeme, međutim, mi smo u jeku krize. Isto tako smo fokusirani na spašavanje života - izjavio je Kluge.

Kazao je da su neke zemlje poput Francuske, Njemačke, Španije i Švicarske pokazale "optimistične nagovještaje u smislu smanjenja cifri" u posljednjim sedmicama, "ali su mali pozitivni signali u nekim zemljama u sjeni povećanih incidenata u drugim zemljama, među kojima su Britanija, Turska, Ukrajina, Bjelorusija i Ruska Federacija".

- Olujni oblaci koje je donijela ova pandemija još se zlokobno nadvijaju nad evropskom regijom - kazao je Kluge, naglašavajući da broj slučajeva zaraze još raste i udvostručio se na skoro milion zaraženih u proteklih deset dana.

On je izjavio da se evropska regija WHO "suočava s pedesetak posto globalnog bremena COVID-19", prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'