Regija     | 20.04.2020. 12:30 |

Građanima Hrvatske ukinute e-propusnice, nove mjere za kafiće, frizere

FENA Mladenka Krilic

ZAGREB, 20. travnja (FENA) - Iako opasnost od zaraze koronavirusom još nije prošla, građani Republike Hrvatske će još dva tjedna, do 4. svibnja, živjeti pod većinom mjera donesenih od strane Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

Najvažniji su oprez i socijalno distanciranje. Dječja i sportska igrališta i dalje su izvan uporabe. Stožer je produljio i mjere o načinu održavanja vjenčanja i sprovoda.

"Ukidanje e-propusnica prva je mjera olakšavanja života građanima. Iako je mobilnost jedan od faktora širenja ove bolesti, ocijenjeno je da ta mjera otežava život ljudima, usporava gospodarstvo i poljoprivrednicima stvara velike probleme", prenosi Hrvatska radiotelevizija izjavu ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka.

Ukidanje e-propusnica na svojem području tražilo je 10 županija, i to im je Nacionalni stožer odobrio. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u Mreži Prvog otkrio je kako bi se ovog ljeta mogla odvijati vjenčanja, kako će raditi kafići i frizeri te kako će funkcionirati javni prijevoz.

Glede novih mjera za kafiće, Capak otkriva kako ljudi neće moći sjediti jedan do drugoga nego će morati postojati socijalna distanca.

"Primjerice, ako je dosad bio stol za četiri osobe, za njime će sada moći sjediti jedna do dvije osobe. Uz pojačane mjere higijene, morat će se svakodnevno dezinficirati i nakon odlaska svakog gosta", opisao je Capak i dodao kako je to "novo normalno" u radu kafića.

Kada su u pitanju frizerski saloni, morat će, kaže on,  biti neke zaštitne mjere i za frizera i za klijenta,  a što se tiče javnog prijevoza, Capak kaže da će on biti uskoro pušten, no, ni tu neće nedostajati mjera.

- Maske ćemo preporučiti svima, pogotovo u javnom prijevozu - rekao je. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'