Svijet     | 20.04.2020. 14:34 |

Indija privela novinarku u Kašmiru zbog postova na društvenim medijima

FENA Internet

SRINAGAR, 20. aprila (FENA) - Policija u dijelu Kašmira pod kontrolom Indije  je postupajući prema strogom antiterorističkom zakonu privela novinarku zbog njenih objava na društvenim mrežama.

Policija je u ponedjeljak optužila nezavisnu novinarku Masrat Zahra da "veliča i promoviše terorizam" svojim objavljivanjem slika na društvenim medijima poput Twittera i Instagrama, prenosi AP.

Tahir Ashraf, službenik koji je na čelu policijske jedinice za cyber kriminal u Srinagaru, kaže da je Zahra privedena na osnovu indijskog zakona o terorizmu.

Aktivisti za prava nazvali su zakon drakonskim i on je izmijenjen 2019. Policija sada može pritvoriti osobu do šest mjeseci, a da ne iznese nikakve dokaze protiv optuženog koji bi opravdali lišavanje slobode.

Zahra inače radi iz indijskog dijela Kašmira, a njeni tekstovi su objavljivani u indijskim i međunarodnim medijima.

Ashraf kaže da je Zahra postavila "antinacionalne postove sa kriminalnom namjerom da podstakne mlade i da promoviše djela protiv javnog mira." Također je rekao da se "vjeruje i da postavlja fotografije" na svoju Facebook stranicu "što može navesti javnost da narušava zakon i red."

U martu je grupa za prava medijskih radnika, Međunarodni institut za štampu iz Beča saopćio da je novinarstvo u Kašmiru "pod dramatičnim stanjem represije".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Šef ukrajinske diplomatije Kuleba u posjeti Indiji iduće sedmice

Španska policija uhapsila tri osobe zbog prisiljavanja migranata da skoče u more

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo