Bosna i Hercegovina     | 20.04.2020. 14:43 |

Alikadić: Posvetiti pažnju prevazilaženju situacije u kojoj su kultura i sport

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić je, na redovnoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS, kazao da je u prethodnom periodu kantonalna Vlada bila fokusirana na saniranje posljedica izazvanih stanjem pandemije koronavirusa kao i zaštite zdravlja građana, što je u ovoj situaciji najveći prioretit djelovanja vlade.

Alikadić je kazao da se u segmentu kulture i sporta u KS, „koji su jedni od najboljih ambasadora naše države i Kantona Sarajevo“, mora posvetiti posebna pažnja na prevazilaženju situacije u kojoj su se našle te oblasti kada je u pitanju pandemija koronavirusa.

- Kad je u pitanju kultura, imamo ustanove iz oblasti kulture koje su na budžetu KS, njihova su prava definirana, njihovo finansiranje nije ugoroženo, redovno se vrši - naveo je Alikadić.

Podsjetio je da je, naredbama nadležnih štabova civilne, zabranjeno njihovo djelovanje, tako da su oni odmah krenuli sa online prikazivanjem predstava, „što je omogućilo da se jedan segment kulturnog života u KS, koliko-toliko nastavi nesmetano“.

Govoreći o sportu, kazao je da tu imaju poprilično neuređenu oblast, ne postoje određeni zakoni koji bi definisali prava, kako trenera, tako i sportista u KS.

Najavio je da će u narednom periodu uložiti dodatne napore kako bi donijeli  određene zakone i prevazišli probleme koji su nastali u oblasti sporta, a odnose se na pandemiju koronavirusa.

- Shodno tome, Ministarstvo kulture i sporta KS će naredne sedmice raspisati javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za korisnike iz oblasti kulture i sporta - najavio je ministar Alikadić.

Kaže da su pratili u prethodnom periodu sve mjere koje su donijele države u regionu.

- U skladu sa našim zakonima i zakonskim propisima, uvidjeli smo da nije moguće primijeniti neke od mjera koje su donijele države u regionu iz razloga što mi nemamo zakone koji su doneseni na tom nivou, tako da se ne ostvaruje nikakva mogućnost, u konkretnom slučaju u sportu koji se našao u potpunoj paralizi zabranom bilo kakvih aktivnosti - naveo je Alikadić.     

Po njegovim riječima, javni poziv će doživjeti određene formalne promjene, tako da će u narednom periodu, dok bude javni poziv, uložiti maksimalan napor da novac stigne do krajnjih korisnika, u onoj mjeri koliko oni to zaista imaju potrebu realizovati kroz svoje redovne aktivnosti.

- Svaki korisnik će po odobravanju finansijskih sredstava biti obavezan da potpiše ugovor sa Ministarstvom kulture i sporta, gdje ćemo jasno definirati koje su to obaveze korisnika i prava koja crpi iz samog ugovora, odnosno iz dodjele budžetskih sredstava. Također, vrlo bitna stavka na koju ćemo obratiti pažnju jeste finansiranje. Mi ćemo u pozivu staviti određene obrasce koji će definirati kako se budžetska sredstva moraju i mogu pravdati, tako da će isključivo u tom okviru rad Ministarstva biti kreiran - pojasnio je Alikadić.

Po njegovim riječima, neće biti mogućnosti za bilo kakva odstupanja.

Ministar Alikadić kaže da jedan od problema na koji su naišli jeste i nepostojanje inspekcije, odnosno inspektora u oblasti sporta, tako da nemaju mogućnost da vrše redovnu kontrolu. Imaju samo periodične, odnosno godišnje izvještaje iz oblasti sporta, odnosno sportskih udruženja.

Najavio je da će u narednom periodu tražiti od svih korisnika da dostave plan i program održavanja svojih aktivnosti , sa tačno naznačenom lokacijom, tako da će uposlenici Ministarstva posjećivati korisnike kojima budu odobrena sredstva, da provjere da li su to aktivnosti sa kojima su aplicirali.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana