Svijet     | 21.04.2020. 10:27 |

Zovko: EU treba preuzeti ulogu nepristranog igrača na zapadnom Balkanu

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 21. travnja (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove Željana Zovko sudjelovala je na sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) u razgovoru s visokim predstavnikom i potpredsjednikom Komisije Josepom Borrellom, o implikacijama covida 19 na vanjsku politiku Europske unije i o zajedničkom predstavljanju Akcijskog plana Unije o ljudskim pravima i demokraciji. 

 Na današnjoj su sjednici članovi AFET-a usvojili Preporuke Europskog parlamenta za summit o zapadnom Balkanu 2020. i Rezoluciju o smjernicama za proračun za 2021. godinu, priopćio je Ured zastupnice Zovko.

 U razgovoru s visokim predstavnikom i potpredsjednikom Komisije Borrellom, Zovko i njezine kolege iz EPP-a ukazali su na to da Unija mora biti vjerodostojan partner zapadnom Balkanu u borbi s dezinformacijama o trenutnoj pandemiji, ali i drugim.

 Zovko je naglasila da bi se Unija trebala više zalagati za olakšavanje dijaloga na relaciji Priština - Beograd, kao i na pitanju Bosne i Hercegovine.

 "S obzirom na to da Europska unija ima najveći interes za održavanje mira i stabilnosti u regiji, trebala bi konačno preuzeti ulogu nepristranog igrača", smatra Zovko i dodaje da to znači da Unija treba uzeti u obzir stavove svih uključenih strana, a pružiti potporu najslabijima.

 Zovko je podržala usvajanje Preporuka za summit o zapadnom Balkanu 2020.

 "Zagrebački summit o zapadnom Balkanu najveći je događaj koji se organizira u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. S obzirom na pandemiju s kojom smo suočeni, ne znamo sa sigurnošću kada će se summit održati. No, bez obzira na to, činjenica je da je Hrvatska vratila odnose Europe sa zapadnim Balkanom u sam vrh prioriteta Europske unije", istaknula je Zovko.

 Dodala je kako je ovaj sastanak izvanredna prilika da se istakne interes Hrvatske u regiji kao države-graničara koja je najpogođenija tekućim i potencijalnim nestabilnostima u regiji kao rezultat vanjskih utjecaja i neodrživih lokalnih rješenja.

 "S usvojenim preporukama za zapadni Balkan, Europski parlament također daje svoj doprinos pozivajući na konstruktivan i integrativan pristup regiji, koja napreduje prema svojoj europskoj perspektivi", zaključila je Zovko.

 Usvojene preporuke uključuju i nekoliko amandmana zastupnice Zovko, koji, između ostalog, naglašavaju potrebu za pomoći Europe s naučenim lekcijama, kako bi se izbjegli nedostaci i osnažio pristupni proces, te podržala demokratska odgovornost osiguravanjem uključenosti Europskog parlamenta u pregled, nadzor i strateško upravljanje izradom, programiranjem i monitoringom i procjenom financijske potpore regiji kroz programe kao što je IPA III., za koji je zastupnica Zovko suizvjestiteljica, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'