Bosna i Hercegovina     | 21.04.2020. 19:41 |

Mahmutović reagirao na izjave ministra Grubeše

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović sa žaljenjem je konstatirao da nije iznenađen istupom ministra pravde Josipa Grubeše koji se u nedostatku kompetencija za bavljenje vlastitim poslom počinje baviti i tuđim, pa tako se neuspjelo okušava i u ulozi glasnogovornika ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande.

- Krajnje zlonamjernim smatram Grubešin pokušaj imputiranja da glasanjem protiv prijedloga nezakonite odluke zapravo cijenim nezakonitim rad uvaženog ministra Bevande. Moj stav temeljen je na vlastitoj analizi, ali i mišljenju Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH, koji „obavlja poslove davanja pravnog mišljenja o propisima koji se upućuju Vijeću ministara BiH u pogledu usaglašenosti s pravnim sistemom BiH“, a u kojem se navodi da je potrebno precizirati zakonski osnov za donošenje Odluke o povlačenju sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) - pojašnjava Mahmutović u saopćenju.

Napomenuo je da cijeni ministra Bevandu i kao čovjeka i kao profesionalca s dugim i relevantnim radnim iskustvom, upravo onakvim kakvo nedostaje ministru Grubeši, kaže Mahmutović.

Podsjeća da njegova politička karijera nije poput Grubešine počela imenovanjem u Vijeću ministara BiH, a zvanje doktora pravnih nauka, dosadašnje radno iskustvo i stečena znanja daju mu za pravo da cijenim zakonitost odluka u čijem donošenju i učestvuje.

- Istovremeno razumijem frustriranost ministra Grubeše, profesora latinskog jezika, kojeg vlastite reference očigledno ograničavaju odnosno onemogućavaju da djeluje na isti način, a što ovaj put nastoji kompenzirati jezičkim vratolomijama i neutemeljenim optužbama na moj račun - kaže Mahmutović.

Govoreći o navodima ministra Grubeše o „obezglavljenom“ Uredu agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, Mahmutović napominje da je on izostavio navesti činjenicu da imenovanje vršilaca dužnosti agenata Vijeća ministara BiH nije izvršeno jer je upravo on zahtijevao da se ta tačka povuče s dnevnog reda prošlosedmične sjednice Vijeća ministara BiH, što je nažalost i učinjeno.

- Nejasno je zašto sad ministar Grubeša problematizira imenovanje uvaženih kolegica Sandre Malešić i Belme Skalonjić za vršioce dužnosti agenata Vijeća ministara BiH navodeći da za to ne ispunjavaju uvjete, kada je za njihovo imenovanje za vršioce dužnosti glasao upravo on, a ne ja, i to u čak četiri navrata u ranijem sazivu Vijeća ministara BiH - podsjeća Mahmutović.

Izrazio je žaljenje što je ministar Grubeša umjesto konstruktivnog razgovora izabrao jeftini pamfletizam kao vid komunikacije te se Mahmutović nada da će u budućnosti naći načina da svoja znanja i kapacitete iskaže na kvalitetniji način, saopćeno je iz Kabineta zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževada Mahmutovića.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Vijeće ministara BiH - Usvojena Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu