Kultura     | 22.04.2020. 13:15 |

PLJFF - Klimatske periferije u fokusu programa 'Naša staništa'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Nakon što je otvoreni program Pravo Ljudski Film Festivala "Naša staništa" tokom prve sedmice okupio više od 1.800 ljudi, tokom druge sedmice taj program će predstavljati radove dvoje umjetnika koje spajaju teme post-humanizma i klimatske pravde.

Ursula Biemann je umjetnica, spisateljica i video esejistica sa sjedištem u Zürichu u Švicarskoj. Njena pluralistička praksa obuhvaća niz medija, uključujući eksperimentalni video, intervju, tekst, fotografiju, kartografiju i materijale koji se susreću u visoko formaliziranim prostornim instalacijama.

Njeni nedavni istraživački radovi odveli su je u Amazonu i arktičku regiju, gdje istražuje klimatske promjene i ekologiju nafte i vode, iz čega će nastati Akustički ocean (2018.), Zakon šume (2014.) i Dubinsko vrijeme (2013.), koji su počevši od danas na programu "Naših staništa".

Carlos Casas (Barselona, ​​Španija) je reditelj i umjetnik čija praksa obuhvaća film, zvuk i vizualnu umjetnost. Poput Ursule Bimann, Casas istražuje geografske periferije, najmanje naseljena, najsiromašnija mjesta na planeti, kreirajući zapise o načinima preživljavanja u ekstremnim klimatskim uvjetima na zemlji.

Program "Naša staništa" nastao je kao rezultat saradnje, podrške i solidarnosti autora i autorica koji su tokom proteklih godina bili dio Pravo Ljudski Film Festivala.

Kuratori programa su Diogo Pereira i Kumjana Novakova, a projekcije su svaki dan u 18 sati na zvaničnom video kanalu i Facebook stranici Pravo Ljudski Film Festivala.

Sve su projekcije otvorene, najavili su organizatori.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Specijalni otvoreni online program Pravo Ljudski Film Festivala-'Naša staništa'

Dvanaesto izdanje Pravo ljudski film festival počinje sutra u Jajcu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta