Društvo

Mandić: Zaključno s današnjim danom, u FBiH oporavljena 143 pacijenta (VIDEO)

Saopćenje, Foto/FENA Harun Muminović

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas u redovnom obraćanju predstavnika federalnih institucija da su u protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirana ukupno 634 uzorka, od kojih je 11 bilo pozitivno na Covid-19.

Po njegovim riječima, u Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 11.196 uzoraka, a Covid-19 je potvrđen kod 770 osoba. Od toga je 415 žena ili 53,9 posto i 355 muškaraca ili 46,1 posto.   

Ministar Mandić je, govoreći o zdravstvenom stanju oboljelih, kazao da su trenutno u Federaciji BiH hospitalizirana 63 pacijenta pozitivna na Covid -19, od kojih je 15 na respiratoru.

- Zaključno sa današnjim danom, u FBiH oporavljena su 143 pacijenta. Očekujemo da se ovaj broj svaki dan povećava - naveo je Mandić.

On je zahvalio predstavnicima UNICEF-a i USAID-a, koji su donirali vrijednu opremu za centre za mentalno zdravlje u Federaciji BiH, koji su prilagodili svoj rad i stavili se na raspolaganje putem telefona za psihološku podršku za vrijeme i poslije radnog vremena.

- Oni su omogućili da naši pacijenti imaju i podršku za mentalno zdravlje. Svaka podrška u nastojanjima da psihološka i svaka druga pomoć dođe do svakoga od velike je koristi, posebno u jednoj ovakvoj situaciji. Vjerujemo da će donirana oprema od UNICEF-a i USAID-a olakšati rad na terenu u direktnom kontakti i onima kojima je potrebna ovakva pomoć - naveo je ministar Mandić.        

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) H.D.