EU

Zovko pozdravila najavu makrofinancijske pomoći zemljama zapadnog Balkana

Saopćenje, Foto FENA/Arhiv

BRUXELLES, 22. travnja (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je današnju najavu povjerenika za proširenje i susjedstvo Olivera Varhelyija i povjerenika za ekonomska pitanja Paola Gentilonija o usvajanju paketa makrofinancijske pomoći za podršku zemljama zapadnog Balkana i partnerima u susjedstvu.

 Najava dolazi nakon sastanka Kolegija povjerenika i pokazuje stalnu europsku potporu zapadnom Balkanu tijekom pandemije covid-19. Ova potpora pokazuje kako je Europska unija najveći zagovornik i jedini pouzdan partner zapadnom Balkanu, priopćio je Ured zastupnice Zovko.

 U svojstvu zamjenice koordinatora EPP-a pri Odboru za vanjske poslove i članice Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, Zovko je pozdravila to što je Komisija usvojila prijedlog makrofinancijske pomoći od 3 milijarde eura za pomoć zemljama zapadnog Balkana i partnerima u susjedstvu kako bi ograničili ekonomske posljedice pandemije covid-19.

 "Od predložene makrofinancijske pomoći, 250 milijuna eura otići će Bosni i Hercegovini za pomoć u borbi protiv ove neviđene krize. Ova podrška je ključna za održavanje stabilnosti u regiji i pokazivanje stalne europske potpore. Pozivam Europski parlament i Vijeće da hitro odobre ovaj važan paket", kazala je Zovko.

 Od početka krize uzrokovane koronavirusom, Europska unija je dodijelila više od 800 milijuna eura zemljama zapadnog Balkana kako bi ublažila pritisak na njihova gospodarstva i podržala zdravstvene sustave. Uz to, Europska investicijska banka (EIB) najavila je pripremu hitnog paketa podrške za treće zemlje, od čega je 700 milijuna eura namijenjeno zemljama zapadnog Balkana, navodi se u priopćenju.

(FENA) C.K.