Bosna i Hercegovina     | 22.04.2020. 14:30 |

Obilježena godišnjica stradanja u požaru šest beba Dječijeg doma 'Bjelave'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Polaganjem cvijeća na spomen obilježje i mezare šest beba, na Gradskom groblju 'Vlakovo', delegacija Kantona Sarajevo obilježila je 13. godišnjicu od njihove smrti u požaru u Dječijem domu 'Bjelave'.

Tog 22. aprila 2007. godine živote su izgubili najmlađi štićenici Dječijeg doma „Bjelave“ Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amina Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18 djece tad teže i lakše povrijeđeno.

Cvijeće su položili predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Jasna Agić, te predstavnici KJU 'Dom za djecu bez roditeljskog staranja' Sarajevo i KJKP 'Pokop'.

Ministrica Agić kazala je da svako ljudsko biće ostane nijemo na tom mjestu i da je gotovo nemoguće pronaći adekvatne riječi, koje bi mogle biti izgovorene.

Rekla je da je to mjesto opomena svima nama da moramo neprekidno brinuti o sigurnosti djece, jer se takve tragedije ne smiju desiti nigdje i nikad više.

Poručila je da su djeca, kao najranjivija kategorija našeg društva, u vrhu prioriteta djelovanja tog ministarstva, posebno djeca bez roditeljskog staranja.

- Izjavila je i da se, zbog pandemije koronavirusa, s posebnom pažnjom prati situacija i poduzimaju mjere zaštite u ustanovama socijalne zaštite i drugim ustanovama u Kantonu čiji su štićenici djeca - saopćila je Služba za protokol i press KS.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!