Svijet     | 22.04.2020. 15:16 |

Belgija se kreće ka 'sigurnoj zoni', vrhunac epidemije bio prije desetak dana

FENA Internet

BRUXELLES, 22. aprila (FENA) -  Belgija je danas saopćila da je kriza s koronavirusom imala vrhunac prije desetak dana i da se zemlja sada kreće prema "sigurnoj zoni", ali samo ako ne odbaci sve mjere medicinske predostrožnosti koje su suzbile širenje COVID-19 do sada.

Portparol belgijskog kriznog centra, profesor Steven Van Gucht, izjavio je da je "pozitivno što uočavamo da je vrhunac smrtnih slučajeva sada iza nas. To je registrovano 12. aprila i u bolnicama i u staračkim domovima".

Novih 266 smrtnih slučajeva danas je potvrđeno, čime je ukupan broj preminulih u Belgiji porastao na 6.262. Ta brojka u Belgiji je visoka jer zemlja koristi različite statističke metode. One obuhvaćaju smrtne slučajeve u bolnicama i u staračkim domovima, uključujući i žrtve za koje se smatra da su preminuli od COVID-19  iako nisu bile testirane na virus.

Mnogi među preminulima čija je smrt objavljena danas umrli su u proteklih nekoliko dana, neki i prije sedmicu dana, saopćio je Van Gucht.

- To je razlog zašto danas objavljujemo mnogo smrtnih slučajeva, čak i pored toga što je vrhunac epidemije već prošlost - kazao je.

Vlada će u petak objaviti koje će mjere biti ublažene kako bi se zemlji od 11 miliona ljudi vratio osjećaj normalnog života, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Morbilima zaražene 44 osobe u RS, najviše oboljelih djeca, petoro hospitalizovano

U Belgiji humanitarni koncert za djecu Gaze

Belgijsko tužilaštvo otvorilo istragu o ruskom miješanju u Evropskom parlamentu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta