Bosna i Hercegovina     | 22.04.2020. 21:29 |

Članovi Vlade KS posjetili predstavnike IZBiH: Vrijeme je za poticanje humanosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar finansija KS Jasmin Halebić posjetili su danas predstavnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH), uoči mjeseca Ramazana.

Nakon susreta sa vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem i susreta sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem, održan je i susret s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem. Krajem ove sedmice planiran je i susret sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom.

Susret sa reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović započeo je riječima: “Iako svaka religija jeste utemljena na susretu i druženju ljudi, trenutna situacija zahtijeva da se i mi vjernici adaptiramo na utemeljene protokole i mjere koje će zaštititi sve građane BiH. Mislim da se prilično dobro nosimo sa trenutnim okolnostima, te da naši sugrađani pokazuju odgovornost u skladu sa ovom vanrednom situacijom.”

Kavazović također je u razgovoru sa članovima Vlade kazao kako su preuzeli funkcije u teško vrijeme te da će sva borba sada biti usmjerena na to da se sačuvaju zdravlje ljudi i radna mjesta.

- Život u društvu nije moguće organizirati bez vlasti. Zbog toga Vam čestitamo na preuzimanju odgovornosti i razumijemo da ste došli u izazovnim vremenima. Jedan je segment našeg života zdravlje, ali je i velika borba da ohrabrimo poslodavce da ne otpuštaju radnike - istakao je.

I Nenadić i Kavazović smatraju da društveno odgovorni intelektualci trebaju postavljati pitanja i trebaju poticati rasprave s ciljem ostvarivanja pozitivnih promjena. Također, naglasili su da je vrijeme i za vjerske zajednice i vlade svih nivoa vlasti da potiču humanost i važnost suživota.

U tom kontekstu, predstavnici Vlade KS su i upoznali uvaženog reis-u-ulemu da je Vlada KS kao podršku zajedništvu i unapređenju dobrih međuljudskih odnosa u Kantonu Sarajevo podržala rad Međureligijskog vijeća u BiH, kroz podršku posebnom projektu protiv govora mržnje.

- To je jedan od najvećih problema koji opterećuju naše društvo, te kao takav traži podršku svih institucija bez obzira na to kojem sektoru pripadaju. Konačan cilj treba biti vraćanje tradicionalnih vrijednosti: zajedništva, posvećenosti i suživota - rekao je Nenadić.

Kavazović i Nenadić iskazali su zajedničku želju da globalna pandemija koronavirusa donese bar jednu dobru stvar sa sobom: svijest o važnosti zajedništva i u tom smislu ujedinjenja zdravstvenog sistema za potrebe svih građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na područje na kojem se nalaze.

Nenadić je ovom prilikom poželio ugodne ramazanske dane svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti, saoćno je iz Press službe KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Vlada KS s više od 700.000 KM podržala KJKP 'Tržnice-Pijace' i saniranje štete na pijaci Kvadrant

Vlada KS - Više od sedam miliona KM za projekte u oblasti šumarstva

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana