Magazin     | 23.04.2020. 08:04 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 23. travnja (FENA) - 

- 1616. Umro William Shakespeare, engleski dramski pisac. Njegove drame, od kojih je veliki broj ekraniziran, i danas su na repertoarima svjetskih kazališta ("Hamlet", "Romeo i Julia", "Othello", "Macbeth").

- 1616. Umro Miguel de Cervantes Saavedra, španjolski književnik. Pisao je romane, drame, komedije, pripovijetke i pjesme, a u svjetsku književnost ušao je s romanom "Don Quijote", koji se smatra pretečom modernog romana.

- 1728. U katastrofalnom požaru uništen veliki dio Kopenhagena.

- 1846. Rođen Đuro Pilar, hrvatski geolog, sveučilišni profesor, prvi profesor astronomije na zagrebačkom sveučilištu, rektor Sveučilišta u Zagrebu, putopisac i šahist.

- 1891. Rođen Sergej Prokofjev, ruski skladatelj i pijanista, jedan od najoriginalnijih glazbenih stvaratelja 20. stoljeća.

- 1922. Umro Vlaho Bukovac, jedan je od najznačajnijih hrvatskih slikara. Začetnik je i glavni predstavnik hrvatske moderne i jedan od najplodnijih hrvatskih slikara. Osobito je poznat i priznat po portretima.

- 1954. Rođen Michael Moore, američki pisac, redatelj i producent, autor dokumentaraca "Fahrenheit 9/11", "Sicko" i "Bowling for Columbine", za koji je dobio Oscara.

- 1988. Album "Dark Side of the Moon", britanske progressive rock grupe Pink Floyd sišao je s Bilboarda 200 nakon rekordnih 741 tjedan (više od 14 godina) koje je proveo na tom popisu hitova. 

- 1990. Kineski premijer Li Peng doputovao u Moskvu. To je bio prvi posjet jednog kineskog premijera SSSR-u nakon 26 godina.

- 1995. Na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu odlučeno je da se 23. travnja obilježava kao Svjetski dan knjige i autorskih prava.

- 2005. Umro sir John Mills, britanski glumac, nagrađen Oscarom 1971. za ulogu seoskog mutavca u filmu "Rajanova kći" Davida Leana.

- 2005. Umro Eduardo Paolozzi, jedan od najistaknutijih britanskih umjetnika i osnivača pop-art pokreta u Velikoj Britaniji.

- 2007. Umro Boris Jeljcin, prvi predsjednik Rusije. Na predsjedničkom položaju bio je u dva mandata od 1991. do 1999. godine kada podnosi ostavku.

- 2011. Umro John Sullivan, engleski scenarista nekoliko britanskih serijala uključujući veoma popularne Mućke (engl. Only Fools and Horses).

- 2019. Umrla Marinka Đorđević - Manja, članica jednog od najpoznatijih srpskih bendova "Disciplin A Kitschme". Surađivala je i s brojnim bendovima, među kojima "Kazna za uši", "Neočekivana sila", "Kanda kodža".

- 2019. Umro Igor Pervić, srpski glumac koji je glumio u filmovima "Crni bombarder", "Lajanje na zvijezde", "Bure baruta", "Sivi dom" te serijama "Ranjenik" i "Vuk Karadžić".

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom