Bosna i Hercegovina     | 23.04.2020. 10:19 |

BHAAAS pokrenuo serijal kratkih edukativnih videa '60 sekundi o koroni'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) od samog početka se aktivno uključila u borbu protiv COVID-19 pandemije mobilizirajući sve svoje eminentne stručnjake koji mogu svojim znanjem i iskustvom pomoći u suzbijanju pandemije ovog opasnog virusa.

Uporedo sa vrlo uspješnim projektom telekonsultacija sa bolnicama u BiH i ex-Jugoslavije, BHAAAS je pokrenuo još jedan zanimljiv projekat.

Članica BHAAAS-a dr. Ljiljana Đukanović je u saradnji s kolegama osmislila i pokrenula serijal kratkih edukativnih videa pod nazivom “60 sekundi o koroni”, saopćeno je iz te akademije.

Serijal ima za cilj da na zanimljiv i pristupačan način objasniti široj bh. javnosti osnovne naučne pojmove, činjenice i otkrića vezana za koronavirus.

- U današnjoj situaciji gdje cijela planeta vodi rat sa virusom, adekvatno informisanje javnosti o svim aspektima ovog problema, uključujući i samu nauku, je neophodno. Tako smo snimili jednominutne video priloge u kojima govorimo o osnovnim naučnim pojmovima i otkrićima vezana za COVID-19. Cilj nam je iz velike količine informacija izdvojiti ono što je činjenički potkrepljivo i relevantno - kazala je urednica serijala, molekularni biolog dr. Ljiljana Đukanović.

Pored dr. Đukanović urednici serijala su i mr. Vedrana Halepović i mr. Mirza Softić.

Serijal “60 sekundi o koroni” može se pratiti na You Tube kanalu 60 sekundi o koroni kao i na web stranici bhaaas.org, navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'