Stranačke aktivnosti     | 23.04.2020. 13:04 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu Federacije Amer Obradović uputio je devet amandmana na Prijedlog zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada FBiH kao reakciju na negativne efekte pandemije COVID-19 na bh. ekonomiju.

"Jasno je svima da je Novalićeva Vlada zakasnila. Danas smo trebali imati drugi set mjera, ali bez obzira na to da Vlada FBiH treba ozbiljno razmotriti sve prijedloge opozicije, kako bi ovo stvarno bio prijedlog koji prelazi granice podjela u Parlamentu", kazao je Obradović.

Obradović je predložio da se sve mjere zakona primjenjuju i 180 dana po prekidu stanja prirodne nesreće.

"Zatražili smo da ostane otvoren prostor da se izuzetno pojedini izvršni, upravni, parnični i vanparnični postupci ne moraju obustaviti, kako bismo izbjegli da nas zakon tu blokira i napravimo medvjeđu uslugu privredi", dodaje Obradović.

Predložio je da se za svaki mjesec u kojem kvalifikovane kompanije za subvencije uplati 50% minimalne plate po radniku, a da je referentna tačka opadanje prometa od 20% i više u odnosu na ostvareni promet u istom mjesecu 2019. godine.

"Zakon ne predviđa nikakvu sankciju za slučaj da poslodavac iskoristi subvenciju, a ne isplati radnika. Zato smo podnijeli amandman da subjekti koji su dobili subvenciju, ako ne izvrše isplatu minimalne plate za mjesec za koji su ostvarili subvenciju u roku od 30 dana od primanja subvencije, gube pravo na subvenciju po ovom Zakonu", dodaje Obradović.

Obradović je predložio i da 2% Garancijskog fonda bude preusmjereno na podršku biznisima u povratničkim zajednicama u RS-u i Brčko distriktu.

"Vidjeli smo kako su prošli povratnici poslije poplava. Zato moramo osigurati da oni imaju određena zagarantovana sredstva iz Fonda" zaključuje Obradović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu