Bosna i Hercegovina     | 23.04.2020. 13:56 |

Terović: U prosjeku se 121 osoba dnevno prijavljuje Zavodu za zapošljavanje

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) – Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo donio je 20 naredbi, a načelnik štaba Jasmin Terović je posebno ukazao na naredbu obaveznog testiranja osoba u karantinu Studentskog doma Bjelave.

- Osobe koje borave u karantinu na Bjelavama moraju u roku od 24  sata po prijemu biti testirane. Sljedeće testiranje bit će nakon 12 dana, a potom i retestiranje nakon 14 dana - kazao je Terović danas na online konferenciji za medije Kriznog štaba KS.

S obzirom da je kapacitet doma Bjelave ograničen, a u kojem je smješteno 114 osoba, Terović je rekao da je Kantonalni štab civilne zaštite od Federalnog ministarstva zdravstva zatražio da i Studentski dom u Nedžaričima bude stavljen na raspolaganje za karantin.

Podsjetio je još jednom da Kantonalni štab civilne zaštite KS radi isključivo na osiguranju transporta građana sa graničnih prijelaza, a sve druge aktivnosti kao i rješenja o karanteni donosi Federalno ministarstvo zdravstva.

Terović je već najavio dolazak tri građana KS iz Egipta, ali i grupu građana iz Nizozemske.

Na osnovu izvještaja MUP-a KS, Terović je rekao da u protekla 24 sata mjere samoizolacije nije poštovalo šest osoba, 17 osoba nije poštovalo policijski sat, a izdato je 99 naloga zbog nepoštivanja epidemioloških mjera.

- U protekla 24 sata se 239 osoba prijavilo na Zavodu za zapoljšavanje KS. Od 18. marta ove godine, od proglašenja stanja prirodne nesreće, do danas je na birou prijavljeno 4.136 osoba. U prosjeku se dnevno 121 osoba prijavljuje na Zavodu za zapošljavanje - naglasio je Terović.

Najavio je sistematičnu dezinfekciju i pranje ulica, akciju podjele zaštitne opreme.

Terović je kazao da iščekuju odluku Federalnog štaba civilne zaštite o ublažavanju mjera kretanja, posebno starijih od 65 i djeci do 18 godina, a kojima bi bilo dozvoljeno kretanje u određenim danima u sedmici.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

'Istina za Goražde' pozdravila oslobađajuće presude Huriću, Merkezu i Boguniću

Pilav: Nema mjesta panici u KS ali je potreban oprez

Fondacija Istina za Goražde: Na sceni pokušaj izjednačavanja žrtve i zločinca

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!