Bosna i Hercegovina     | 23.04.2020. 15:06 |

Stožer HNŽ-a počinje s ublažavanjem restriktivnih mjera

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 23. travnja (FENA) - Nakon 36 dana od kako je proglašeno stanje nepogode za Hercegovačko-neretvansku županiju (HNŽ) načelnik Stožera civilne zaštite i ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a Eugen Ćubela najavio je ublažavanje restriktivnih mjera, a prvo je na redu ukidanje zapovjedi zabrane kretanja između općina i gradova u HNŽ-u koja je donesena 9. travnja.

- Slušajući savjet struke te uvidom u razvoj epidemiološke situacije predložit će se tijekom dana ukidanje i stavljanje izvan snage zapovjedi o ograničenju kretanja između općina i gradova u HNŽ-u, čime počinjemo s ublažavanjem mjera - kazao je Ćubela u četvrtak na redovitoj video konferenciji Stožera civilne zaštite HNŽ-a.

U posljednja 24 sata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) zabilježeno je dvoje novih osoba pozitivnih na koronavirus SARS-CoV-2, oboje iz Mostara.

U covid-bolnici Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar liječi se 20 bolesnika od čega je petoro na respiratoru i teškog su kliničkog stanja, a osam bolesnika je na potpornoj terapiji kisikom, dok su ostali stabilno.

Ćubela je naglasio da su Vlada HNŽ-a i Stožer civilne zaštite HNŽ-a zatražili da se na sutrašnjoj sjednici Federalnog stožera civilne zaštite stavi prijedlog ukidanja karantena u FBiH, a time i u HNŽ-u i ostalim županijama.

Odgovarajući na upit novinara, Ćubela je naveo kako su u više navrata Vlada i Stožer tražili od Federalnog ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, kao i od Federalnog stožera civilne zaštite da se ta mjera preispita i stavi izvan snage.

Dodao je, također, kako i od predsjedatelja Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića očekuju da na sutrašnjoj sjednici Federalnog stožera iskoristi svoj autoritet kako bi se donijela odluka o ukidanju karantena.

Kada je u pitanju daljnje ublažavanje restriktivnih mjera nakon prvosvibanjskih praznika, Ćubela je ocijenio kako će to ovisiti "o odgovornosti građana i savjetima struke".

Glasnogovornik Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Ćiro Pavlović, odgovarajući na novinarske upite, najavio je da će županijsko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrb, uvažavajući epidemiološku situaciju, dati preporuku da se u svim zdravstvenim ustanovama ponovno krene s pružanjem redovitih specijalističkih, dijagnostičkih i konzultativnih pregleda.

Govoreći o ublažavanju ekonomske krize, Pavlović je rekao kako Vlada HNŽ-a radi na paketu mjera za potporu gospodarstvu te da je imenovala koordinacijsko tijelo koje će izraditi i preložit konklretne mjere pomoći.

Po njegovim riječima, Vlada radi i na izmjenama i dopunama proračuna za ovu godinu, a sadašnje projekcije govore da će rebalansom, koji vjerojatno neće biti jedini u ovoj godini, prihodovna strana već sada morati biti umanjena za 10 posto ili 24 milijuna maraka.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu