Bosna i Hercegovina     | 24.04.2020. 13:49 |

Herceg upoznao veleposlanicu Kavalec s aktualnim stanjem u HNŽ-u

FENA Saopćenje

MOSTAR, 24. travnja (FENA) - Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg u petak je održao video sastanak s voditeljicom Misije OESS-a u BiH, veleposlanicom Kathleen Kavalec i voditeljem Ureda OESS-a u Mostaru Alexanderom Chuplyginom.

 Razgovarano je o aktualnom stanju u HNŽ-u, poglavito o aktivnostima koje Vlada provodi na suzbijanju širenja koronavirusa.

 "Unatoč svoj složenosti Županije, uspjeli smo, uz iznimno odgovorno ponašanje naših sugrađana, zaustaviti brzo širenje koronavirusa. Mjerama koje donosimo kako bi usporili širenje zaraze rasterećujemo naš bolnički zdravstveni sustav i on, do ovoga trenutka, u svim segmentima vrlo uspješno odgovara na izazove", izjavio je Herceg tijekom razgovora.

 Pritom je istaknuo kako se sve mjere i zapovijedi, koje daju konkretne rezultate, donose isključivo temeljem preporuke epidemiologa i drugih stručnjaka iz medicinskih znanosti, te da će i sve buduće korake, pa i one o eventualnom ublažavanju mjera, donositi isključivo na prijedlog struke, priopćila je Vlada HNŽ-a.

 Na sastanku je riječi bilo i o obrazovanju, odnosno nastavnom procesu koji je prekinut uslijed pandemije, a koji je, po riječima Hercega, u kratkom vremenu uspješno uspostavljen putem online sustava u svim obrazovnim ustanovama u HNŽ-u.

 "Još uvijek ima manjih problema koje trebamo rješavati, kao što su nedostatak tehničkih pomagala, nepoznavanje rada na računaru, nedostatak internet konekcija u školama ili kod učenika, te poteškoće kod roditelja koji imaju više djece, što zahtijeva veći broj računara na kojima će djeca raditi", kazao je Herceg, ističući kako suradnja s OESS-om u prevladavanju tih poteškoća može biti od velike pomoći.

 Herceg je također dodao kako pored borbe s epidemijom, Vlada HNŽ-a radi i na osmišljavanju mjera za  pomoć gospodarstvu.

 "Prošlog tjedna održao sam sastanak s predstavnicima gospodarstvenika HNŽ-a na kojemu je zaključeno da gospodarstvenici svoj prijedlog mjera koje će pomoći prevladavanju ove krize, dostave koordinacijskom timu Vlade, koji već radi na njihovoj izradi kako bi, kroz ovu suradnju, bile definirane konkretne mjere koje je potrebno i moguće učiniti", ustvrdio je Herceg.

 Kavalec i Chuplygin pohvalili su napore Vlade, Županijskog stožera civilne zaštite, poglavito zdravstvenih ustanova i svih drugih koji su uključeni u zaustavljanje širenja koronavirusa.

 Kada je u pitanju obrazovni proces i poteškoće s kojima se u njegovoj provedbi, zbog nedostatka tehničkih pomagala, Županija suočava, Kavalec je iskazala spremnost da OESS, u suradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, pomogne kako bi te poteškoće bile prevladane.

 Na kraju sastanka iskazana je obostrana spremnost  za nastavkom i unapređenjem suradnje Vlade HNŽ-a i Ureda OESS-a u Mostaru, navodi u priopćenju Vlada HNŽ-a.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Herceg s rukovodstvom mostarske HVIDRE

Herceg posjetio prvašiće mostarske OŠ A.B. Šimića

Herceg: Hrvati u BiH najsnažniji i jedini most Bosne i Hercegovine koji je spaja s EU

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta