Sport     | 24.04.2020. 14:34 |

Sportske igre mladih nastavljaju kampanju #KodKuceJeZakon

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Sportske igre mladih u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji nastavile su svoju regionalnu kampanju #kodkucejezakon, a nakon Džeke, Modrića, Matića, Erikssona i mnogih poznatih regionalnih i domaćih ličnosti, svoje poruke podrške poslali su Luis Figo, Aleksander Čeferin, Johannes Hahn, Predrag Mijatović, Slaven Bilić, te novi Ambasadori Igara - Domagoj Duvnjak i braća Luka i Nikola Karabatić.

Cilj kampanje je osvijestiti djecu i roditelje o važnosti ostanka u svojim domovima za vrijeme trajanja pandemije virusa, ali i podržati djecu, na način da im se pruže edukativni i zabavni sadržaji na digitalnim platformama, saopćeno je iz Sportskih igara mladih.  

Dobitnik Zlatne lopte iz 2000. godine i veliki prijatelj Igara, Luis Figo, poslao je poruku podrške djeci Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

- Vjerujem da nestrpljivo čekate povratak na sportske terene, baš kao i ja. Jedva čekam i radujem se skorom nastavku Igara. Navijam za sve vas - više od 200.000 učesnika svake godine, a do tada ostanite kod kuće i budite zdravo - poručio je Figo.

UEFA je ove godine partner Igara u promociji ženskog nogometa, a podršku iz Slovenije poslao je Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e i Ambasador Igara, koji je zamolio djecu da ostanu u svojim domovima do povratka na sportske terene.

- Kao vaš ambasador i prijatelj, molim vas da ostanete u svojim domovima i brinete za svoje bližnje. Iako su mnoga sportska događanja ove godine odgođena, veselim se što ćemo se uskoro družiti na sportskim natjecanjima Sportskih igara mladih, jer - Igre su zakon - kazao je Čeferin. 

Velikoj porodici Ambasadora ove godine pridružila su se i poznata svjetska rukometna imena – braća Luka i Nikola Karabatić, te najbolji rukometaš Evropskog prvenstva 2020. godine, Domagoj Duvnjak. I oni su djevojčicama i dječacima širom regije poslali poruku podrške u ovim teškim danima izolacije, ali i najavili lijepa druženja u budućnosti.

- Sretan sam što sam se pridružio obitelji Ambasadora Sportskih igara mladih. Veselim se skorom nastavku takmičenja, a do tada ću vrijeme provoditi sa svojim voljenima kod kuće, jer je kod kuće zakon - rekao je Luka Karabatić iz svog doma u Francuskoj.

Pun pozitivne energije i poruka ohrabrenja bio je i Domagoj Duvnjak, koji se javio iz Njemačke.

- Veoma sam sretan što sam postao dio obitelji sportaša, koja se veseli svim vašim uspjesima. Jedva čekam nastavak Igara, kako bismo se mogli družiti na sportskim terenima diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Trenutno je najvažnije da ostanemo u formi i vježbamo doma, jer je kod kuće zakon - poručio je najbolji igrač Evropskog prvenstva u 2020. godini.

Svoje poruke su na društvenim mrežama Igara podijelili su i Ambasadori Igara Predrag Mijatović, Slaven Bilić, Dario Srna te Johannes Hahn, povjerenik Evropske komisije za budžet i administraciju, a svi su nestrpljivi ponovnom susretu sa djecom iz regije na sportskim terenima.  

Sportske igre mladih su najveća amaterska sportska manifestacija u Evropi koja godišnje okuplja više od 202.000 djece i mladih u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, te im omogućava da se potpuno besplatno takmiče u deset sportskih disciplina. Igre ove godine slave deset godina postojanja u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući finansijskoj podršci USAID-a i projektu "Fer igra za fer djetinjstvo", kojeg Igre sprovode u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, planirano je da se takmičenja Igara u 2020. godini održe u 42 bh. grada.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Karl-Heinz Rummenigge proglašen ambasadorom Sportskih igara mladih

Sportske igre mladih obilježile Svjetski dan djeteta

Spektakularni All-Star sport day u Splitu za kraj 27. sezone Sportskih igara mladih

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'