Bosna i Hercegovina     | 24.04.2020. 14:42 |

Online predavanja uspješno provedena na IUS-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je svoje aktivnosti prilagodio online komunikaciji i podučavanju/studiranju od kuće. Svi fakulteti nude svoja predavanja online, saopšteno je iz IUS-a.

MSOffice Timovi i platforme e-pošte najčešće su korišteni u izvođenju nastave. MSOffice Teams platforma korištena je za 414 (56 posto) sati predavanja. Ova nastava se održavala online. Prepiska putem e-pošte korištena je za isporuku 194 (26 posto ) sati. Ukupno 103 (14 posto ) sati online nastave održano je putem ZOOM-a. Preostalih 31 (4 posto) sati isporučeno je putem platforme MOODLE, VIBER i SKYPE.

Do sada je održano 45 srednjoročnih ispita (u nekoliko predmeta je održano više od jednog srednjoročnog ispita). Studenti su uradili 40 pismenih zadataka (opet na nekim predmetima, uglavnom diplomirani kursevi, studenti su završili više pismenih zadataka po predmetu). Obavljen je 41 kviz i u dva predmeta studenti su predstavili svoje radove.

Ukupna statistika IUS-a pokazuje da je tokom posljednje četiri sedmice 107 akademika i oko 1.500 studenata prisustvovalo online predavanjima više od 242.640 minuta, saopšteno je.

Tokom internetskog radnog vremena 36.787 minuta provedeno je na TEAMS chatu, 79.341 u pojedinačnom chatu i više od 13.200 minuta na video konferencijama.

Rektor IUS-a Ahmet Yildrm izjavio je da ništa neće biti isto nakon pandemije Covid 19.

-Svako poslovanje na svijetu promijenit će oblik i većina njih će se prilagoditi internetskim pristupima. Obrazovanje će se najvjerovatnije prebaciti na online sisteme kako bi studentima osiguralo održivo obrazovanje. Kao IUS, na ovu smo krizu reagovali vrlo brzo i vrlo brzo smo svoje obrazovne aktivnosti prenijeli na internetske platforme. Sada dajemo sve svoje časove, domaće zadatke, kvizove i ispite putem internetskih platformi, a spremni smo i za buduće izazove. Ponosan sam na naše osoblje i studente što se uspješno nose sa ovom krizom i podržavaju jedni druge - kazao je Yildrm

IUS je ponosan, kako je saopšteno, na ukupna postignuća studenata i profesora i cijeni njihovu brzu prilagodbu ovoj osjetljivoj situaciji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dvojne diplome IUS-a i Istanbul Univerziteta dobile saglasnost

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo