Bosna i Hercegovina     | 24.04.2020. 16:14 |

Neizvjesna situacija s uvozom lijekova s aktivnom supstancom klonazepam

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Lijek „Klonazepam“ već nekoliko mjeseci nije dostupan na tržištu Bosne i Hercegovine što je dodatno otežano i stanjem panedmije COVID -19.

Tijana Spasojević -Došen iz Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine kazala je u izjavi za Fenu da je ovaj lijek bio deficitaran i prije uvođenja vanrednog stanja ili stanja nesreće.

 Ona ističe da je u BiH registrovan lijek  Klonazepam proizvođača Remedica Ltd (Kipar)

 - Nosilac dozvole u BiH Phoenix d.o.o. je prijavio nestašicu ovog lijeka zbog neispunjavanja obaveza proizvođača još u februaru mjesecu. Nosilac dozvole za lijek s aktivnom supstancom klonazepam proizvođača Remedica nije dao podatke do kada će trajati nestašica - kazala je Spasojević -Došen .

Lijek koji ima ista svojstva ali nije registrivan u BiH je Rivotril kompanije Roche.

 - Budući da lijeka koji ima dozvolu za stavljanje u promet proizvođača Remedica nema na tržištu, enitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja, na zahtjev veleprometnika, mogu odobriti interventni uvoz neregistrovanog lijeka Rivotrila - kazala je Spasojević.

O eventulanom uvozu lijeka Rivotril koji također ima aktivnu supstancu klonazepam kompanije Roche Ltd. iz ove kompanije su kazali da kako je lijek Klonazepam Remedica nosioca dozvole Phenix Pharma d.o.o. Bijeljina registrovan u BiH, zakon praktično onemogućava interventni uvoz ovog INN.

 -I u slučaju da zdravstveni autoriteti prihvate činjenicu da postoji nestašica ovog lijeka, prema trenutnim saznanjima, nismo u mogućnosti odgovoriti na pitanje da li Roche u aktualnoj situaciji corona krize može osigurati isporuku ovog lijeka i to bilo koje jačine - kazao je za Fenu Nedim Mulazimović iz kompanije Roche dodavši da su poslali upit centrali, te da se čeka odgovor.

 Lijekovi „Klonazepam“ i „Rivotril“ pripadaju skupini benzodiazepina, a koriste se između ostalog za liječenje epilepsije, te kao lijekovi za smirenje.

 Inače iz Agencije za lijekove su naveli da se uvoz lijekova, kao i proizvodnja domaćih lijekova odvijaju i u ovim okolnostima. Prema podacima kojima ALMBiH raspolaže, nije povećano prijavljivanje nestašica lijekova u periodu vanrednog stanja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Nakon višemjesečne nestašice Klonazepam i Rivotril na tržištu BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana