Bosna i Hercegovina     | 24.04.2020. 16:49 |

Čelik: Podržat ćemo prijedloge za unapređenje rada Zavoda za javno zdravstvo KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik održao je danas sastanak s doktoricama i epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, na kojem je poručio kako će sve njihove prijedloge za nabavku neophodne opreme, a koja im je potrebna za unapređenje njihovog rada, podržati.

Sastanku su prisustvovale direktorica Zavoda prof. dr. Aida Pilav, primarijus dr. Amra Junuzović - Kljajić i doktorice specijalisti epidemiologije Snježana Bursać–Aranđelović i Alma Bungur, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

- Vi radite odgovoran posao i zaista želim da čujem sve vaše sugestije, kako bismo vam pomogli - istakao je Čelik.

Junuzović - Kljajić je istakla kako su epidemiolozi uradili odličan posao, jer borba s novim virusom nije nimalo jednostavna, posebno kada je riječ o lokalnoj transmisiji.

Posmatrajući ukupnu situaciju od 31. januara do 22. aprila 2020. godine u KS-u je ukupno testirano 2.956 osoba. Od toga su pozitivne bile 130 osobe, 24 osobe su potpuno izliječene, a bilo je šest smrtnih ishoda.

Svi učesnici sastanka su se složili da su podaci zadovoljavajući, jer je uspješno prekinut lanac virusa. Već su se počeli pratiti za struku važni podaci, a to je odnos broja oporavljenih naspram broja oboljelih osoba. Do sada, na jednog pozitivnog, opravi se 0,3 pacijenata, što govori o dobroj kontroli epidemije koronavirusa.

Tokom sastanka, najavljeno je da počinje testiranje po trećoj liniji prioriteta, prema preporukama WHO, a to je testiranje PCR metodom asimptomatskih zdravstvenih radnika i njegovatelja u domovima za stara i iznemogla lica.

Bez obzira na ublažavanje određenih mjera i dalje će se nastaviti sa testiranjem u zdravstvenim ustanovama, staračkim domovima i osoba koje se trenutno nalaze u samoizolaciji.

Na kraju sastanka je navedeno kako je nemoguće precizno procijeniti kada će biti moguće potpuno vraćanje u stanje prije proglašenja nesreće izazvane koronavirusom.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Mijatović i načelnici sarajevskih općina potpisali sporazume o uređenju riječnih korita

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana