Svijet     | 25.04.2020. 09:57 |

G20 obećao ublažiti posljedice pandemije po svjetski turizam

FENA Internet

RIJAD, 25. aprila (FENA) - Zemlje članice G20 obećale su ublažiti teške ekonomske posljedice pandemije koronavirusa po svjetski turizam, jednu od najteže pogođenih industrija u kojoj milioni ljudi riskiraju gubitke radnih mjesta.

Ograničenja nametnuta radi suzbijanja širenja COVID-19 teško su naškodila međunarodnom turizmu, za koji se procjenjuje da će zabilježiti pad prihoda od 45 posto, sudeći po Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ministri turizma G20 obećali su osigurati saradnju dok njihove zemlje ublažavaju mjere ograničenja društvenog života i restrikcije putovanja, podržavajući oporavak ugrožene turističke industrije.

- Obavezujemo se na pomoć turističkim firmama, poduzetnicima i radnicima kako bi se adaptirali i započeli nove aktivnosti u eri nakon krize - navode ministri u zajedničkom saopćenju nakon virtualnog sastanka čiji je domaćin bila aktuelna predsjedavajuća grupe, Saudijska Arabija.

Skoro 75 miliona radnih mjesta je ugroženo u tom dinamičnom sektoru, tvrde oni, navodeći podatke Svjetskog vijeća za putovanja i turizam.

Ministar turizma Saudijske Arabije, koji je u prošloj godini izdao prve turističke vize kako bi ojačao taj sektor, izrazio je nadu da da će posljedice pandemije biti "kratkoročne".

- Turističke lokacije još su tu, hoteli su još tu, restorani su još tu, i samo čekamo posjetioce da se vrate - izjavio je ministar Ahmed al-Khatib za AFP.

Saudijski turizam suočava se s teškim posljedicama samo nekoliko mjeseci nakon što je pokrenuo izdavanje novih viza u septembru prošle godine, gajeći ambiciju da bi mogao primiti 100 miliona posjetilaca do 2030.

Kraljevstvo je uložilo milijarde dolara da ojača turističku industriju, u jednom od ključnih aspekata napora saudijskog vladara, princa  Mohammeda bin Salmana, da otrgne ekonomiju od višedecenijske ovisnosti o prihodima od prodaje nafte.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder: Turizam je naša ekonomska prilika i moramo je zgrabiti

Avanturistički park Peć Mlini i Ravlića pećina privlače sve veći broj turista (VIDEO)

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'