Svijet     | 25.04.2020. 12:31 |

Kineska vakcina za COVID-19 u drugoj fazi klinčkih testova

FENA Internet

PEKING, 25.aprila (FENA) - Kinesko inaktiviranje vakcine za COVID-19 ušlo je u drugu fazu, saopćili su naučnici koji rade na vakcini.

Vakcinu razvija Institut za biološke proizvode u Wuhanu u okviru Nacionalne farmaceutske grupe (Sinopharm) i Institut za virologiju u Wuhanu, nakon što je Kineska akademija nauka počela s kliničkim probama 12. aprila.

Sinopharm navodi u saopćenju da je 96 ljudi iz tri dobne grupe primilo vakcinu u prvoj fazi kliničkih proba do 23. aprila. Vakcina se do sada pokazala sigurnom i pacijenti koji su je primili još su pod nadzorom.

Nasumični, dvostruko izvedeni i placebo kontrolirani testovi vakcine obavljeni su u Jiaozuou, u centralnoj kineskoj pokrajini Henan, a druga faza kliničkih proba bit će usmjerena na procedure vakcinacije, saopćio je Sinopharm.

I prvu i drugu fazu kliničkih testova odobrila je Nacionalna administracija za medicinske proizvode putem svog zelenog kanala.

Sinopharm je saopćio da će  vakcina proći i kroz treću fazu kliničkih testova, te da bi mogla potrajati otprilike godina dana za dovršenje kliničkih proba i za konačan zaključak o sigurnosti i efikasnosti vakcine.

Kina je odobrila tri kandidata vakcine za COVID-19 u kliničkim probama. Adenovirus vektor vakcina prva je vakcina za COVID-19 u svijetu koja je ušla u drugu fazu kliničkih testiranja, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo