Stranačke aktivnosti     | 25.04.2020. 13:17 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Danas, kada se približavamo danu kada će Republika Srpska obilježiti Dan proboja logoraša iz Jasenovca, treba podsjetiti na predaju Jasenovačke građe od strane danas „najvećeg“ Srbina s ove strane Drine, Milorada Dodika Muzeju Holokausta u Vašingtonu, koji ju je u roku od godinu dana predao Hrvatskoj. Tokom predsjednikovanja svojom prvom Vladom, Milorad Dodik je potpisao sramni sporazum kojim je Jasenovačka građa iz Arhiva Republike Srpske premještena u Vašington, da bi netom poslije završila u Hrvatskoj. Sve je urađeno bez znanja ikog, nijedne institucije od značaja u Republici Srpskoj, Narodne Skupštine, pa ni same Vlade. Kada se za ovaj zločin Milorada Dodika saznalo, formirana je Anketna komisija Narodne skupštine za ispitivanje okolnosti pod kojim je sporazum potpisan, ali komisija je samo mogla da konstatuje činjenično stanje – ugovor je takav da ne omogućuje da se građa ikad vrati u Republiku Srpsku- rekla je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić.

Ona je istakla i da je Anketna komisija tada ispitala „velikog“ Srbina Milorada Dodika, koji je u svom stilu tada komisiji rekao, „da nije predata tako, mislim da bi došli Amerikanci, pokupili građu i to je to“, aludirajući na metode rada tadašnjeg ambasadora SAD u BiH, Tomasa Milera, te dodala da su Miloradu Dodiku tada trebali Amerikanci, bio je spreman učiniti sve, da stekne njihovo povjerenje, simpatije, da bude njihov čovjek.

„Svježi dašak sa Balkana“ u maniru vještog političara, tokom godina, a sada već i decenija, ovu temu je uspio da „umrtvi“, da je učini nebitnom, zaboravljenom, pomalo i izlizanom. Do te mjere, da njegov ministar policije, Dragan Lukač u jednom nedavnom televizijskom gostovanju besramno konstatuje „kako je građa trunula u podrumu Arhiva RS i kako će sada biti prezentovana na način kako nigdje ne bi mogla biti prezentovana“. Ministar ili ne zna ili ne želi da pomene, ali Jasenovačka građa se danas nalazi u Hrvatskoj, ne u Muzujeu Holokausta u Vašingotonu, gdje treba reći, nikad nije ni bilo planirano da bude izložena.- istakla je Trivićeva i dodala da je predaja Jasenovačke građe ne samo simbolično izdaja nacionalnih interesa, ona je i formalno-pravno zločin za koji će „najveći“ morati odgovarati.

On, koji nama dijeli lekcije o patriotizmu, koji druge naziva izdajnicima, a zapravo nas je on podijelio i oduzeo kao narod, raselio više nego mnogi ratovi u kojima smo kao narod učestvovali, odgovoran je za najveći nacionalni zločin na koji svaki put i iznova treba podsjetiti. Zašto treba podsjećati? Kako bez građe napraviti memorijalni kompleks u Donjoj Gradini? Šta izložiti? Kako objasniti posjetiocu šta se događalo u najvećoj fabrici smrti u ljudskoj istoriji? Kako dočarati nešto što ljudski um teško može da zamisli. Možemo o tome da zamišljamo, ali treba nam da vidimo, da pročitamo u spisima, da zavirimo u izvještaje, da vidimo predmet. Zato je bitna građa.- rekla je Jelena Trivić i dodala da je ona ove godine posjetila spomen - područje Donja Gradina 22. aprila, na dan kada se navršilo 75. godina od proboja jasenovačkih logoraša.

Teško možemo da zamislimo koji motiv može neko imati da građu tek tako preda. Zar motiv može biti vlast? Još ćemo se mi „srbovanja“ naslušati od Milorada Dodika, još fraza, izlizanih tema o njegovom nacionalnom ponosu, još scenskih figura, obrta, kontradiktornih izjava, laži i poluistina, od čovjeka koji je odgovoran za mnoga propadanja u Republici Srpskoj, ali i za ovaj zločin?! Zato ću ga uvijek i iznova, kako on to voli reći, podsjećati na predaju Jasenovačke građe koja danas leži u mraku podruma Hrvatskog arhiva, daleko od očiju javnosti, što je očigledno bio cilj od samog početka, jer se samo sakrivanjem materijalnih dokaza može doći do umanjivanja broja žrtava, što Hrvatska radi iz godine u godinu. Milorade, da li te je stid?– zaključila je Trivićeva.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!