Bosna i Hercegovina     | 25.04.2020. 15:23 |

HNS BiH: Samo zakonodavno tijelo može donijeti odluke za raspisivanje izbora

FENA Saopćenje

MOSTAR, 25. travnja (FENA) - Iz Hrvatskoga narodnoga sabora BiH priopćili su kako je kolegiji Doma naroda Parpamentarne skupštine BiH, na tragu njihovih ranijih zahtjeva, predložio inicijativu Vijeću ministara BiH, da u suradnji s nadležnim institucijama napravi procjenu uvjeta za početak izbornog procesa lokalnih izbora 2020. godine.

"HNS su zbog aktualnog zdravstveno – epidemiološkog stanja prouzrokovanog koronavirusom, prvi u Bosni i Hercegovini izišli s prijedlogom kako se uz ovakve mjere moraju donijeti kvalitetna zakonska rješenja pri organizaciji izbora", navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Upućen je poziv, kako ističu, predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti BiH da donesu zakonski utemeljene odluke po ovome pitanju te je važnim naglašen i konačni politički konsenzus.

"S ranije održanog sastanka predsjednika stranaka Hrvatskog narodnog sabora jednoglasno je upućen poziv zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine na donošenje odluke, pozivajući se na ulogu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao zakonodavnog tijela, bez čije odluke, niti jedna druga institucija ne može doći do zakonskog rješenja", navode iz HNS-a.

U Hrvatskom narodnom saboru smatraju kako bi lokalne izbore trebalo raspisati početkom svibnja, kako bi se izbori održali u listopadu, poštujući sve zakonske rokove u Bosni i Hercegovini za održavanje istih.

"Hrvatski narodni sabor inzistira na odlukama koje su u sukladnosti sa i utemeljene na Ustavu i zakonima koji su u Bosni i Hercegovini na snazi, suzdržavajući se od narušavanja zakonodavnog poretka i stabilnosti", dodaje se u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Stadion Poljud suspendiran do konačne odluke Disciplinske komisije HNS-a

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta