Bosna i Hercegovina     | 27.04.2020. 13:21 |

Broj zaraženih u općini Maglaj narastao na 71, a u ZDK-u na 134

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 27. aprila (FENA) – Na području općine Maglaj nastavljen je rast broja zaraženih na koronavirus, kojih je, nakon danas pristiglih 10 novih pozitivnih rezultata testova, sada ukupno zaražena 71 osoba.

Jučer su u tom gradu, koji je najveće žarište u Zeničko-dobojskom kantonu, otkrivene 22 zaražene osobe. U tom su gradu do sada testirane 202, a u samoizolaciji se nalazi 494 osobe- većinom se radi o radnicima preduzeća Bonex i H-M Promet, koja su prestala s radom.

Danas su u posjeti Maglaju ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić i načelnik Odjela za infektvne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Ednan Drljević.

Ukupno su od početka pandemije u ZDK-u evidentirane 134 zaražene osobe, a samo je u Zenici (31) i Zavidovićima (15) registriran dvoznamenkast broj zaraženih, dok su u ostalim općinama te brojke daleko manje. Zaraza nije otkrivena samo u općinama Olovo i Usora.

Pod ljekarskim nadzorom u izolatoriju KBZ-a nalazi se 63, a na Odjelu za infektivne bolesti 19 osoba s nešto težim simptomima, ali i dalje niko od njih nije na respiratoru. Do sada je u tom kantonu izliječeno 26 osoba, a danas bi trebalo biti testirano 15 pacijenata u izolatoriju.

U sedam karantinskih objekata na području tog kantona, nalazi se ukupno 91 osoba, dok je krajem prošle sedmice karantin zatvoren u zeničkom Hotelu Zenica, u kojem je u jednom momentu bilo smješteno 86 povratnika iz inostrantstva.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!