Bosna i Hercegovina     | 27.04.2020. 13:39 |

U BPK Goražde deveti dan bez novozaraženih koronavirusom

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27.aprila (FENA) – Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde već deveti dan zaredom nema novozaraženih koronavirusom – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr. Medina Bičo.

Po njenim riječima, trenutno je u ovom kantonu šest osoba pozitivno na koronavirus i nalaze se u kućnoj izolaciji, dok se 15 osoba oporavilo.

- Inficirane osobe su dobrog općeg zdravstvenog stanja i na putu su oporavka. Za tri osobe smo već danas uradili retestiranja i ukoliko nalazi budu negativni u narednih 48 sati, moći ćemo reći da su oporavljene. Uskoro planiramo i retestiranje preostale tri osobe koje su trenutno inficirane – pojasnila je dr.Bičo.

Dodala je da je smanjen i broj osoba koje su u samoizolaciji dok je povećan broj testiranja

- U izolaciji trenutno imamo  59 osoba. Danas je takođe planirano uzimanje uzoraka na terenu, gdje je riječ o kontaktima. Testiranja su planirana i kod pacijenata u Covid ambulanti u Višegradskoj, a planirano je i testiranje dvije osobe koje se nalaze u izolaciji u Općini Ppale u FBiH. Do sada su u BPK izvršena ukupno 944 testiranja, a od Federalnog štaba civilne zaštite dobili smo još 3.000 testova, tako da testova imamo dovoljno – istakla je ona.

Ocijenila je da je epidemiološka situacija u BPK trenutno stabilna te naglasila da je oprez  nužan.  

- Samo jedna greška može dovesti do pojave novih žarišta, što nas može vratiti na početak. Bez obzira na stanje koje trenutno imamo, apleujem da se svi ponašamo odgovorno i izbjegavamo javna okupljanja, uz nužno pridržavanje mjera o propisanoj distanci,  nošenju zaštitnih maski i rukavica, jer ovo nije kraj epidemije, prije bih rekla da smo na početku. Došlo je do ublažavanja mjera, ukidanja policijskog sata i drugog, što nam ne ide u prilog, s obzirom da virus i daje cirkulira i ne možemo se opustiti – upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana