Regija     | 27.04.2020. 15:00 |

U Sloveniji pada broj zaraženih, oprezno otpuštanje strogih mjera

FENA Agencije

LJUBLJANA, 27. travnja (FENA) - U Sloveniji je u ponedjeljak nastavljen pad broja zaraženih koronavirusom i dobra epidemiološka situacija, a vlada je zbog povoljnih trendova u smirivanju pandemije potkraj prošlog tjedna relaksirala manji broj nekih prvotno uvedenih mjera.

Tako su od subote opet dostupne usluge osiguravajućih društava, otvorene su praonice, mehaničarske i vulkanizerske usluge, a od utorka će ponovno biti moguće održavanje vjenčanja, ali uz ograničeni broj osoba, uglavnom u prisutnosti mladenaca i kumova, prenosi Hina.

U Sloveniji je i dalje na snazi zabrana napuštanja matičnih općina, čije se ukidanje razmatra tek kao mogućnost za svibanj. Posebno se ističe da su masovna okupljanja i dalje zabranjena i da na njih posebno treba paziti ovoga tjedna, s obzirom da je ponedjeljak u Sloveniji službeni praznik i neradni dan (Dan antifašizma), a uskoro je i dvodnevni blagdan 1. svibnja, što bi neke neodgovorne moglo nagnati na veća okupljanja i izlete u prirodi.

O ukidanju zabrane autobusnog, željezničkog i zračnog prometa još se ne razmišlja, osim najava vlade da će s očekivanim povećanjem broj poduzeća koja obnavljaju aktivnost biti dopušteni tzv. linijski prijevozi radnika na posao i natrag. U ta se vozila smije smjestiti samo trećina putnika u odnosu na dozvolu iz registracije vozila, te su propisane i sve ostale mjere opreza - odijeljenost vozača od putnika pregradom, dezinficiranje ruku pri ulasku u vozilo, nošenje maski.

Još nije poznato ni kad će početi otvaranje škola, vrtića i fakulteta s obzirom na velik broj populacije koja je uključena u te programe i s obzirom na problem čuvanja mlađe djece-polaznika, čiji roditelji će početi raditi.

Vlada je najavila da će od ovoga tjedna ponovo dopustiti mogućnost da porodima u rodilištima smiju nazočiti i očevi, a ministarstvo znanosti najavljuje i prijedlog koji bi ponovo omogućio treninge i vježbe registriranih sportaša, uz sve preventivne mjere, dok je već ranije dopušteno bavljenje sportovima kao što su golf, tenis, boćanje i slično.

Isto tako nije poznato kad bi se Slovenija mogla otvoriti prema susjednim državama, osim nagovještaja iz vlade da se na razini EU-a razmišlja o  europskim standardima za turističke posjete nakon što se epidemiološka situacija još poboljša. O potonjem će vjerojatno biti riječi na sastanku hrvatskog ministra za turizam i njegova slovenskog kolege, ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka koji je najavljen za sredinu ovoga tjedna.

Blizu 60 posto potpore vladinim restriktivnim mjerama

U Sloveniji je na dnevnoj bazi zabilježeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Time je broj ukupno zaraženih povećan a 1402, a još je jedna osoba umrla, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada. 

Kako je pokazala u ponedjeljak objavljena anketa za televizijsku postaju POP-TV, restriktivne mjere koje je vlada donijela za vrijeme epidemije uživaju potporu 58 posto stanovnika Slovenije, 31 posto ih smatraju prestrogima, a 8 posto premalo strogima.

Vladin glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin izjavio je za Slovensku televiziju da će vlada svoju iduću važniju odluku oko popuštanja restrikcija u vrijeme epidemije donijeti oko 12. svibnja, no da je to ovisno i od serološkog ispitivanja i testiranja koje je započeto početkom prošlog tjedna, a nastavlja se do kraja ovoga tjedna.

Stanovništvu najteže pada odluka o zatvaranju općinskih granica koju neki smatraju pretjeranom, a još nije poznato kad bi moglo doći do otvaranja cijelog gospodarstva i ponovnog početka rada škola, fakulteta i vrtića. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana