Sport     | 28.04.2020. 11:01 |

Japanski ljekar: Teško da će biti olimpijade ako ne bude vakcine protiv COVID-19

FENA Internet

TOKIO, 28. aprila (FENA) - Čelnik japanskog udruženja ljekara smatra da će biti teško održati Olimpijske igre ako se ne otkrije efikasna vakcina protiv koronavirusa.

- Nadam se da ćemo što prije imati vakcinu i lijekove - izjavio je u utorak predsjednik Udruženja ljekara Japana Yoshitake Yokokura.

Japan i Međunarodni olimpijski komitet odlučili su odgoditi Ljetnje olimpijske igre u Tokiju 2020. do jula sljedeće godine zbog pandemije koronavirusa.

U Japanu je na snazi višemjesečno vanredno stanje uslijed brzog porasta broja zaraženih koronavirusom širom te zemlje, a bolnice postaju preopterećene.

- Situacija s brojem zaraženih je ključna. Ako je broj zaraženih pod kontrolom samo u Japanu, i dalje će biti teško održati igre ukoliko pandemija ne bude okončana u ostatku svijeta - rekao je Yokokura, prenosi AP.

Stručnjaci su saopćili da bi za vakcinu trebalo 12-18 mjeseci ili duže jer mora biti sigurno i efikasno za kliničku upotrebu.

Japan ima 13.576 prijavljenih slučajeva zaraze virusom, plus 712 osoba na kruzeru koji je u karantini u blizini Tokija od početkom ove godine.

U toj zemlji od koronavirusa umrlo je 389 osoba, objavilo je u utorak ministarstvo zdravstva.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Japan će nastaviti finansirati UN-ovu palestinsku agenciju za izbjeglice

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Karamehić - Abazović primila naučnike i profesore iz Japana

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom