Bosna i Hercegovina     | 28.04.2020. 14:31 |

Video Gender centra FBiH 'Za efikasniju zaštitu od nasilja u porodici'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine objavio je video 'Za efikasniju zaštitu žena od nasilja u porodici' s informacijama o tome kome se mogu obratiti i kakva prava imaju žrtve porodičnog nasilja koje prijave nasilnika.

Link:https://www.youtube.com/watch?v=wZ2U9FTNSpQ&feature=emb_title, na kojem se može pogledati ovaj video-materijal, dostavio je saopćenjem Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

U video-materijalu je navedeno da nasilje u porodici, osim samih žrtava, mogu prijaviti svjedoci i svako ko sumnja na nasilje.

Nasilje se može prijaviti policiji na broj 122, centrima za socijalni rad, opštinskim službama socijalne zaštite, kao i na SOS brojeve telefona 1264 i 1265.

Prava žrtava su besplatna pravna pomoć, sudska zaštita, nadoknada štete.

Žrtve mogu tražiti izricanje hitnih mjera za počinioca - zabranu prilaska i udaljenje iz zajedničkog stana.

U video-materijalu Gender centra FBiH je navedeno da se nasilje može desiti svakome i da su djeca koja svjedoče nasilju također žrtve, kao i da je zaštita žena od nasilja u porodici odgovornost policije, institucija zdravstvene i socijalne zaštite te pravosuđa.

I ženske organizacije su dio sistema zaštite, istaknuto je, te su u tom kontekstu navedene Fondacija Udružene žene i Centar ženskih prava.

Materijal su potpuno finansirale švedska Agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) i Kvinna till Kvinna, a za sadržaj su odgovorne isključivo autorice, navedeno je.

U uvodnom dijelu materijala je naglašeno da je nasilje nad ženama društveni problem i da neprijavljivanjem nasilja šaljemo poruku da je nasilje dozvoljeno. 

- Naime, s obzirom na okolnosti krizne situacije i činjenicu da su žrtve nasilja danas u većoj opasnosti zbog nasilja koje trpe, a zbog mjera koje su na snazi i otežanog pristupa uslugama podrške i pomoći, smatramo vrlo značajnim kroz medijski prostor poslati poruku o informacijama koje žrtvama mogu biti od koristi i pomoći - navode iz Gender centra FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Video izjave sa predstavljanja Pravnog informacionog sistem za usklađivanje zakonodavstva BiH u procesu EI

CGS producirao tri video priče o zaštiti radničkih prava i sindikalnoj borbi

Obavještenje korisnicima: Video sa potpisivanje sporazuma Dragana Čovića i Nermina Nikšića

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana