Svijet     | 28.04.2020. 16:38 |

Rusija vjeruje u političko rješenje libijskog sukoba

FENA Internet

MOSKVA, 28. aprila (FENA) - Rusija vjeruje da je politički i diplomatski proces jedini put da se riješi sukob u Libiji, saopćio je Kremlj u utorak, nakon što je vojni zapovjednik sa sjedištem na istoku zemlje Khalifa Haftar jučer pokušao da preuzme kontrolu nad zemljom.

Haftar je kazao da je njegova Oslobodilačka narodna armija (GNA) dobila "narodni mandat" da vlada zemljom, očigledno odbacujući ulogu civilnih vlasti koje nominalno vladaju istočnom Libijom.

- Mi u Moskvi uvjereni smo da je jedino moguće rješenje u Libiji putem političke i diplomatske komunikacije među svim stranama, posebno onima koje učestvuju u sukobu - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Rusija ostaje u kontaktu da svim učesnicima u libijskom procesu. Mi vjerujemo da nema drugih načina da se riješi libijski problem - kazao je.

Libija je podijeljena od 2014. između regija koje kontrolira međunarodno priznata Vlada nacionalne sloge (GNA) u Tripoliju i na sjeverozapadu zemlje, i teritorija koje pod svojom kontrolom drže snage sa sjedištem u istočnom gradu Benghaziju.

Haftara podržavaju Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat. GNA podržava Turska.

Sukob je naglo eskalirao u ovom mjesecu kada su žestoke borbe izbile na nekoliko frontova na zapadu zemlje uprkos pozivima Ujedinjenih nacija i humanitarnih agencija za primirjem kako bi se ta zemlja pozabavila s krizom izazvanom širenjem koronavirusa.

Rusija je opisala jučerašnji Hafrarov pokušaj preuzimanja vlasti "iznenađujućim", navela je državna novinska agencija RIA riječi izvora iz ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta