Bosna i Hercegovina     | 29.04.2020. 16:57 |

Čović i Sattler: Iznaći rješenja koja će omogućiti održavanje izbora

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 29. aprila (FENA) - Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao u srijedu u Mostaru sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom na kojem se razgovaralo o ubrzanju evropskog puta BiH, o pandemiji koronavirusa i pokretanju gospodarstva te o aktivnostima oko lokalnih izbora.

Čović je zahvalio EU i Sattleru na svim naporima koje čini da BiH danas bude dio integracija i Evrope, "iako smo još daleko od onih formalnih aktivnosti koje trebamo napraviti".

- Uključeni smo u sve aktivnosti kad su u pitanju evropski fondovi i sve aktivnosti koje radi EU kada je u pitanju pomoć zemljama zapadnog Balkana. BiH ima svoje mjesto i veseli me da ćemo tako nastaviti i dalje i kroz strukturu razgovora koji će biti uspostavljeni idući tjedan na video konferenciji u Zagrebu - kazao je Čović.  

 Govoreći o okolnostima oko lokalnih izbora, naglasio je kako je potrebno sve preispitati i vidjeti da li će biti stvoreni svi preduvjeti za održavanje izbora.

- Naš je stav da ako ne bude preduvjeta za transparentno organiziranje ili potpuno zakonito organiziranje izbora da razmislimo šta u tom slučaju raditi, odnosno, ako se tako nešto i desi da to preispitujemo, kako onda naći rješenje za Mostar obzirom da već  dugo vremena nismo obavili izborni proces - istakao je Čović.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima i održavanju izbora u Mostaru, Sattler je podvukao kako je to prvi od 14 ključnih prioriteta iz Mišljena Evropske komisije.

- Iskoristio sam priliku da ohrabrim Čovića da nastavi naporno raditi na iznalaženju političkih rješenja koja će omogućiti održavanje izbora. Pravo mjesto za usaglašavanje i za dogovor je svakako u samom Parlamentu, međutim, isto tako postoji presuda Suda za ljudska prava kojom se predviđa da u slučaju da se ne nađe rješenje kroz Parlament, Ustavni sud bude taj koji će odlučivati o načinima održavanja izbora. Moja preferenca je iznalaženje rješenja kroz Parlament, kroz zakonodavna tijela - poručio je Sattler.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, kazao je kako je danas uručio i jedan dio oprema premijeru HNK-a Nevenku Hercegu te dodao kako je to još jedan od pokazatelja da je EU uz građane BiH. S Čovićem je, kako kaže, razgovarao i o spašavanju privrede.

- Razgovarali smo o spašavanju života, ali i privrede, samih radnih mjesta te kako pomoći preduzećima i njihovom daljem opstanku. U tom tontekstu EU je osigurala preko 70 miliona eura bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća, a značajan dio takvih preduzeća posluje i u Hercegovini, u grani turizma. Drugi dio finansijske pomoći je iznos od preko 250 miliona eura makrofinansijske pomoći koju EU osigurava za BiH. Ovo bi trebalo da bude podrška koja će ići kao proračunska sredstva. Ovo će biti vrlo važan element ukupne pomoći i podrške zbog neminovnih manjkova koji će se bilježiti u proračunima - ocijenio je Sattler.

Podsjetio je kako je jučer u Predsjedništvu BiH postignut dogovor koji bi trebao omogućiti važne iskorake na evropskom putu BiH te ocijenio kako bi taj proces svakako trebao biti brži.

- Predviđa se da taj proces uključi što više aktera iz što šireg spektra. Mislim da je to možda najznačajniji doprinos koji se može dati u svjetlu predstojećeg samita u Zagrebu, da se može omogućiti da BiH naredne srijede u Zagreb ide pripremljena, spremna sa jednim konkretnim prijedlogom i planom aktivnosti za vremenski okvir od naredne dvije i po godine, što je izuzetno važno - ocijenio je Sattler.

Poručio je da ogromna većina građana želi da vidi BiH u članstvu u Evropskoj uniji te pozvao domaće političare, mlade i organizacije civilnog društva da se još snažnije uključe i rade u tom pravcu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Nastavlja se prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Senegalu, opozicija slavi pobjedu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo