Kultura     | 29.04.2020. 13:22 |

Narodno pozorište Sarajevo - Prva online baletna premijera 'Ostani kući'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Narodno pozorište Sarajevo pripremilo je niz prigodnih online sadržaja povodom Međunarodnog dana plesa koji se svake godine obilježava 29. aprila koji će publika moći da pogleda na YouTube kanalu tog pozorišta.

Prva online baletna premijera “Ostani kući” bit će dostupna u 19.00 sati.   

Koreografiju za taj šestominutni balet, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, uradio je ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Online baletna premijera nastala je iz potrebe umjetnika da daju doprinos u borbi protiv pandemije Covid-19, u vremenu kada su imali namjeru premijerno izvesti balet “Šeherzada” na sceni NPS, pred publikom.

Nakon premijere, u 19.30 sati na YouTube kanalu NPS uslijedit će arhivski snimak jednog od najpoznatijih bijelih baleta “Giselle”, kompozitora Adolfa Adama, u koreografiji i režiji Edine Papo, urađenoj  prema Coraliju, Perrotu i Petipi, a uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom je dirigovala Samra Gulamović. U predstavi su igrali solisti i ansambl Baleta NPS.

Na adresu Baleta  Narodnog pozorišta pristižu brojne video i pisane čestitke,između ostalih i od primabalerine Minke Kamberović, solisitice Baleta NPS Davorke Kulenović, koreografa Konstantina Kostjukova, Davidea Bombane i Vasliya Medvedeva.

Poruku za ovogodišnji Dan plesa napisao je južnoafrički plesač i koreograf Gregory Vuyani Maqoma, a poručio je da u današnjoj situaciji treba plesati više nego ikada, saopćeno je iz Press službe Narodnog pozorišta Sarajevo. 

 

 

 

 

 

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Baletna atrakcija 'Orašar' stiže u Mostar

Zurovac: Balet 'Sjećaš li se…? Sjećaš li se Dolly Bell?' nastaje inspiriran sjećanjem (VIDEO)

I druga predstava baleta „Orašar“ u Sarajevu uskoro rasprodana

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'