Ekonomija     | 29.04.2020. 13:39 |

Hrvatski i slovenski ministri u Zagrebu o turizmu i otvaranju granica

FENA Agencije

ZAGREB, 29. travnja (FENA) - Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli i slovenski ministar gospodarstva i tehnologije Zdravko Počivalšek u srijedu su u Zagrebu razgovarali o turizmu u situaciji pandemije covid-19, te naglasili važnost turističke suradnje, sa željom da epidemiološka slika omogući što skorije otvaranje granica.

Sastanak ministara Cappellija i Počivalšeka u Zagrebu jedan je od rijetkih susreta ministara iz različitih zemalja u vrijeme mjera zbog pandemije, a obojica su, kako ističu iz Ministarstva turizma, naglasili da Hrvatska i Slovenija dugi niz godina odlično turistički surađuju u zajedničkom predstavljanju na dalekim tržištima te u turističkoj 'razmjeni'.

Razgovarali su i o omogućavanju turističkih kretanja uz izradu procedura putovanja, o čemu se razgovaralo i početkom ovog tjedna iz Zagreba na videokonferenciji ministara turizma EU-a.

"Turisti iz Slovenije jedni su od najvjernijih i najbrojnijih u Hrvatskoj te stoga aktivno ovih dana razgovaramo o mogućnostima otvaranja granica, kao i o osiguranju svih potrebnih mjera i procesa kako bi slovenski građani mogli provesti odmor u Hrvatskoj", kazao je nakon sastanka ministar Cappelli.

Naglasio je i da su razgovarali i o slovenskim građanima koji imaju nekretnine i pokretnine u Hrvatskoj te da pokušavaju pronaći rješenja za njihov dolazak do svojeg vlasništva uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

"Zajednička nam je želja pokrenuti međusobne turističke tokove kada okolnosti dozvole te da nađemo načine za osiguranje najviše razine zdravstvene zaštite i hrvatskih i slovenskih građana prilikom moguće turističke razmjene", poručio je Cappelli.

S druge strane, iznoseći podatke da je u Hrvatskoj oko 110 tisuća nekretnina u vlasništvu slovenskih državljana, ministar Počivalšek je naglasio da bi "bilo prikladno dopustiti im da posjete svoje ljetne rezidencije".

U emisiji Hrvatske televizije večer uoči sastanka s Počivalšekom, a što su prenijeli i neki slovenski mediji, ministar Cappelli je uz najavu sastanka s Počivalšekom kazao i da bi Hrvatska mogla prvo otvoriti granice sa Slovenijom, te da se nada da bi to moglo biti do kraja svibnja.

U priopćenju sa sastanka u srijedu iz Ministarstva turizma to ne spominju, ali podsjećaju na važnost slovenskog tržišta za hrvatski turizam, u kojemu su praktički oduvijek na drugom mjestu među stranim turistima, iza Nijemaca, i često to mjesto 'dijele' s domaćim turistima, prenosi Hina.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'