Bosna i Hercegovina     | 29.04.2020. 14:46 |

MUPRS obustavlja prekršajne postupke protiv 18 osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske naložilo je da se obavijeste nadležni sudovi o obustavi prekršajnih postupaka protiv 18 osoba, koji su pokrenuti na temelju Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, te Odluke o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji RS.

Oba normativna akta stavljena su van snage pod snažnim pritiskom javnosti, profesionalne novinarske zajednice i civilnog sektora, a u vezi s tim, Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima obratili su se MUP-u RS sa upitom šta će biti s prekršajnim postupcima pokrenutim na osnovu tih odluka.

- U skladu sa ranijim saopćenjem Ministarstva, policijskim upravama MUP-a Republike Srpske dat je nalog da se pokrenu postupci poništavanja prekršajnih naloga izdatih po osnovu ta dva normativna akta, pridržavajući se procedure propisane Instrukcijom o načinu primjene Zakona o prekršajima - pojašnjeno je u odgovoru iz MUP-a.

Također, za prekršaje koji su izdati po istom osnovu, koji su procesuirani putem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, naloženo je da se obavijeste nadležni sudovi da se odustaje od podnesenih zahtjeva.

Iz MUP-a RS su napomenuli da je u skladu s tim aktima, dok su bili na snazi, izdato ukupno 18 prekršajnih naloga fizičkim osobama, a da nijedan nalog nije izdat pravnom subjektu odnosno medijskoj kući.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

BH novinari: Od 5. oktobra do danas ubijeno najmanje 99 novinara u Pojasu Gaze

Zenički novinari odali počast ubijenim novinarima i medijskim radnicima u Pojasu Gaze

BH novinari: Novalićeve optužbe su manipulativne i pravno neutemeljene    

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'