Svijet     | 30.04.2020. 10:23 |

Haftar proglasio primirje tokom ramazana

FENA Internet

TRIPOLI, 30. aprila (FENA) – Libijska nacionalna vojska (LNA) pod komandom generala Khalife Haftara proglasila je prekid vatre tokom ramazana, izjavio je njihov glasnogovornik u srijedu, nakon sedmica intenzivnih borbi protiv međunarodno priznate vlade sa sjedištem u Tripoliju.

Glasnogovornik libijske Nacionalne vojske (LNA) Ahmed Mismari rekao je u televizijskoj emisiji da je primirje došlo na zahtjev međunarodne zajednice i "prijateljskih zemalja", prenosi Reuters.

I LNA i Vlada Nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju već su dva puta ove godine objavljivali prekid borbi, ali je prošlog mjeseca došlo do oštre eskalacije ratnih sukoba.

Libija je od 2014. podijeljena između Vlada Nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju (GNA) i paralelne uprave sa sjedištem u Bengaziju na istoku zemlje.

Komandant LNA libijski general Khalifa Haftar pokrenuo je rat prije godinu dana za zauzimanje Tripolija, ali su snage GNA ovog mjeseca uzvratile uz tursku vojnu podršku, posebno putem bespilotnih letjelica koje su ciljale  linije opskrbe na istoku.

Haftarove snage, koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusija i Egipat, već sedmicama granatiraju glavni grad Libije.

Bolnice u dijelovima Tripolija koje drži GNA posljednjih su nekoliko puta pogođene u raketnim napadima, uprkos posebnoj potrebi funkcioniranja zdravstvenih kapaciteta zbog koronavirusa.

Human Rights Watch rekao je u srijedu da je LNA ciljao fabriku keksa, ubivši osam civila u napadu koji je nazvao "naizgled nezakonitim".

Nije bilo neposrednog odgovora iz Tripolija na izjavu LNA o prekidu vatre, ali Mismari je rekao da će istočne snage zadržati pravo reagiranja na napade.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predsjednik mostarskog Gradskog vijeća uručio novčane bonove socijalno ugroženim obiteljima

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Mladi doprinose kvaliteti razmazanskih aktivnosti u Prnjavoru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'