Ekonomija     | 30.04.2020. 13:00 |

Bratić: Zbog koronavirusa od 260 taksista u Banjoj Luci radilo samo pet

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 30. aprila (FENA) – Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Јovica Bratić rekao je danas da su veliki gubici u tom sektoru, usljed novonastale situacije izazvane pojavom koronavirusa.

-Primjera radi, kod taksi prijevoznika i u pekotekama, gubici su 90 pa do 100 posto. U Banjoj Luci je radilo svega pet taksista od 260 i to je dovoljan podatak koliki su gubici – rekao je Bratić.

Tvrdi da je u ovom periodu krize usljed koronavirusa veoma mali broj radnika ostao bez posla u zanatsko-preduzetničkom sektoru, u kojem je zaposleno oko 22.000 radnika.

-Jako malo radnika kod samostalnih preduzetnika ostalo je bez posla – rekao je Bratić na konferenciji za novinare navodeći da su ranije imali problem s kvalifikovanom radnom snagom.

Kaže da sada moraju da traže način kako da se oporave, te da to ne mogu bez podrške Vlade.

Nakon sastanka s entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem, rečeno je da je Vlada do sada za više od 10.000 privrednih subjekata, koji zbog pandemije virusa korona nisu poslovali, upatila oko 14 miliona maraka KM poreza i doprinosa za mart.

Višković kaže da je planirano da svi ti troškovi, ali i minimalna plaća zaposlenim za april, bude uplaćena do 20. maja.

Potvrdio je da će vlasnici zanatsko-preduzetničkih radnji, koji ni u sljedećem mjesecu ne budu poslovali, biti obeštećeni na isti način, zavisno koliko zabrana bude trajala.

- Ako neko bude počeo raditi 11. maja, tih 11 dana maja bit će mu nadoknađeno, kao što smo radili i u martu mjesecu - istakao je Višković.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Vlada Kosova zatražila provedbu odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo