Ekonomija     | 30.04.2020. 14:47 |

Vlada SBŽ-a sufinancira dio plaća u sektorima kojima je zabranjen rad

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 30. travnja (FENA) - S novčanim iznosom od oko 1,3 milijuna maraka, Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) će iz proračuna financirati dio travanjskih plaća radnika u djelatnostima kojima je zabranjen rad, zbog pandemije koronavirusa.

- Vlada će financirati 50 posto minimalne federalne neto plaće, što znači da će pomoć iznositi oko 203 maraka po radniku - kazao je novinarima ministar gospodarstva Nisvet Hrnjić, nakon što je Vlada SBŽ-a usvojila programa za dodjelu financijskih sredstava obrtima i poduzećima kojima je, odlukom kriznih stožera, zabranjena djelatnost.

Hrnjić je naglasio da će pravo na poticaje imati poduzeća koja, do 29. veljače, imaju uplaćene poreze i doprinose, te koja od proglašenja stanja prirodne nesreće, 16. ožujka, nisu otpuštala radnike.

- Radi se o sredstvima za travanja i javni poziv će biti objavljen odmah, tako da neće biti nikakvog čekanja - kazao je Hrnjić, naglasivši da, sukladno proračunskim mogućnostima, postoji mogućnost da ovi poticaji budu isplaćivani tijekom tri mjeseca.

Pomoć Vlade namijenjena za djelatnosti koje su, kako je rečeno, prije proglašenja stanja prirodne nesreće, upošljavale više od 8.000 ljudi, a danas je njihov broj smanjen na oko 6.000.

Hrnjić je kazao da se Ministarstvo gospodarstva zalagalo za blaže kriterije za dodjelu poticaja i izdašniju potporu Vlade, te je ocijenio da je nedostajalo odlučnosti i hrabrosti. 

- Predlagao sam izdašniju podršku naše županije kojoj je očito neodstajalo odlučnosti i hrabrosti. Žao mi je zbog toga, ali Vlada ima devet članova - kazao je Hrnjić.

Ministrica financija Mirjana Plavčić kazala je da je usvojeni program dio seta mjera kojima Vlada planira pomoć ekonomiji, te je ocijenila da je izdvojeni novčani iznos sukladan trenutnim mogućnostima.

- Ja bih željela da to bude sto milijuna maraka, ali moramo biti realni i uzeti u obzir mogućnosti. U tijeku je izrada rebalansa proračuna za 2020. godinu i možemo reći da su prihodi za travanj 40 posto manji. To je nešto na šta moramo računati da će trajati, te procjenjujemo da će prihodi u ovoj godini pasti za najmanje 35 milijuna maraka - naglasila je ona.

Odgovarajući na upit novinara da li je političkim strankama, koje imaju zastupnike u Skupštini SBŽ-a, isplaćena tranša iz proračuna, u ukupnom godišnjem iznosu od 800.000 maraka, Plavčić je kazala da je isplata za prvi kvartal bila redovna.

- Za prvi kvartal je isplaćeno, a dalje ćemo vidjeti - naglasila je ona.

Prema podacima iz Porezne uprave, od 16. ožujka do danas, u SBŽ-u je odjavljeno više od 4.000 radnika.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hrnjić s poljoprivrednicima Posavine: Zahtjevi mogu biti ispunjeni kroz zakonski definirane rokove

Mijatović: Kontinuirano raditi na jačanju kapaciteta ustanova kao što je Veterinarski institut

Vlada ŽSB najavila zakonsko reguliranje financiranja Turističke zajednice

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana